ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 |
در راستای آشنایی بیشتر دانشجویان رشته مهندسی صنایع با مدیریت زنجیره تامین خون و موضوعات قابل تعریف در این حوزه، سلسله گزارشاتی در این زمینه هر هفته در این وبلاگ منتشر می شود.
به طور کلی خون یکی از کالاهای حیاتی در حوزه سلامت و بهداشت میباشد که امروزه علیرغم پیشرفتهای قابل توجه در حوزه پزشکی، هنوز جایگزین مناسبی برای این کالای حیاتی یافت نشده است. به طور میانگین از هر سه نفر، یک نفر در طول زندگی احتیاج به تزریق خون و فرآوردههای خونی پیدا میکند و در هر ثانیه یک نفر از ساکنان کره زمین از همه سنین و تمام نژادها برای ادامه حیات به انتقال خون نیاز دارند. از جمله موارد مصرف متعدد خون میتوان عملهای جراحی (جراحی نوزادان، پیوند اعضا، زایمان، جراحی قلب باز و ...)، درمان سوختگی، شیمی درمانی، بیماران تالاسمی، هموفیلی و بیماران دیالیزی را نام برد.
خون انسان یک منبع کمیاب است که فقط به وسیله خود انسان تولید میشود و در حال حاضر هیچ محصول یا فرایند شیمیایی دیگری نیست که به عنوان جایگزین آن مورد استفاده قرار گیرد. تأمین خون سالم و کافی مورد نیاز بیمارستان ها و مدیریت آن در شرایط عادی و بحرانی چالشی است که سیستم سلامت دولتها همیشه با آن مواجه هستند. نیاز به اهداکنندگان خون و فرآوردههای آن همیشه وجود خواهد داشت، در حالی که عرضه آن از سوی اهداکنندگان تا حدودی نامنظم، و تقاضا برای فرآوردههای خونی اغلب تصادفی است.
با توجه به تقاضای بیمارستانها در شرایط عادی و بخصوص بحرانی، مهم ترین موضوعی که مطرح میشود، تأمین خون کافی و سالم است. مدیریت خون از نگرانیهای خاص برای نژاد بشر بوده و از این رو جمعآوری و مدیریت توزیع خون، که در قالب مدیریت زنجیره تامین خون مطرح است، نیازمند مدیریت و برنامهریزی دقیق میباشد. زیرا همانطور که گفته شد این زنجیره با زنجیره تامین کالای عادی متفاوت است زیرا که عرضه خون نسبتا نامنظم و غیرقطعی بوده و تقاضا نیز برای این محصول غیرقطعی است، به همین دلیل انطباق عرضه و و تقاضا به شیوهای کارآمد، کاری پیچیده بوده و نیازمند برنامهریزی دقیق و جامع است. اگرچه پیشرفتهای تکنولوژیکی در زمینهی جایگزینی برای محصولات خون صورت گرفته است، اما نیاز به اهدای خون و محصولات مشتق شده از آن همیشه وجود خواهد داشت.
علاوه بر موارد فوق، محصولات خون فاسد شدنی نیز بوده و دارای عمر محدود میباشند که این خود بر پیچیدگی انجام برنامهریزیهای مناسب میافزاید. این امر موجب پیچیدهتر شدن اوضاع شده و کمبود آن منجر به هزینههای بالا برای جامعه میشود، چرا که میتواند موجب افزایش میزان مرگومیر شود. از سوی دیگر از آنجایی که اهدای خون حرکت نادری از اجتماع بوده و از طرفی اهداکننده باید بسته به نوع اهدا، بین دو عمل اهدای خون، مدت زمان مشخصی را سپری کند و اینکه خونهای منسوخ شده معمولا پذیرفته نمیشوند، تنها درصد کمی (5%) از اهدا کنندگان واجد شرایط، خون اهدا میکنند. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که تحقیقات این حوزه در سه سطح قابل تقسیم است. سطوح مذکور عبارتند از مدیریت زنجیره تامین خون، مدیریت جمع آوری و انتقال خون در مراکز اهدای خون و مدیریت موجودی خون در بیمارستان بطوریکه برخی از تحقیقات به هر سه سطح پرداخته و برخی صرفا بر یکی از سطوح ذکر شده تمرکز داشتهاند. منظور از سطح بیمارستان، بانک خون بیمارستان و سیاستهای تصمیمگیری مرتبط با این سطح نظیر تعیین و کنترل سطحهای بهینه موجودی بوده و سطح مرکز اهدای خون شامل مواردی همچون سیاستهای توزیع و جمعآوری و تخصیص خون به بیمارستانها است و در سطح زنجیره تامین، بهبود تمام زنجیره تامین خون مورد بررسی قرار میگیرد.
در گزارش بعدی به تعاریف و مفاهیم موجود در این حوزه و انواع محصولات خونی و کاربردهای آن پرداخته خواهد شد.