مقدمه
مدلسازی و حل مسائل یکپارچه تولید- توزیع در زنجیره تامین در شرایط فازی، اغلب کار پیچیدهای بوده و تاکنون مطالعات کمی در این زمینه انجام گرفته است. در اکثر تحقیقات گذشته، تمام پارامترهای مسئله مانند عرضه و تقاضا بصورت قطعی درنظر گرفته شدهاند، این در حالی است که بیشتر تصمیمگیریها در واقعیت در محیطی رخ میدهد که نبود قطعیت در توابع هدف، محدودیتها و پارامترها امری اجتنابناپذیر میباشد. همچنین، در سال های اخیر تصمیمگیری درباره طراحی زنجیره تامین بهینه با در نظر گرفتن اثرات نامطلوب زیست محیطی و کنترل آنها در سراسر زنجیره مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. از اینرو در این مقاله برنامهریزی چندهدفه فازی برای یک شبکه زنجیره تامین سه سطحی که شامل تولیدکنندگان، مراکز توزیع و نقاط تقاضاست با هدف کمینهسازی هزینههای کل شبکه، اثرات زیست محیطی و زمان توزیع و همچنین بیشینهسازی سطح سرویسدهی مراکز تولید و توزیع ارائه میگردد. در این مسئله پارامترهای هزینه، ظرفیت مراکز و تقاضا فازی میباشد. در ابتدا مدل فازی زدایی شده و به یک مدل قطعی تبدیل میشود. سپس مدل چندهدفه قطعی با سه روش معیار جامع(LPمتریک)، محدودیت اپسیلون و برنامهریزی آرمانی حل میشود. در پایان مثال عددی برای ارزیابی مدل، مقایسه روشهای حل مذکور و تعیین جواب بهینه که شامل مکانیابی مراکز تولید و توزیع، تعیین تعداد بهینه مراکز ذکر شده و مقدار بهینه جریان کالا بین مراکز مختلف است با استفاده از نرمافزار LINGOحل و ارائه میشود. تحلیل نتایج حاصل با استفاده از روشmax-min بیانگر این است که از بین روشهای حل ارائه شده در این تحقیق، روش محدودیت اپسیلون نسبت به روشهای دیگر دارای عملکرد بهتری میباشد.
تعریف مسئله
در این تحقیق، زنجیره تامین سه سطحی برای کالای فسادپذیر(گوشت) ارائه میگردد. سطح اول زنجیره شامل مزارع پرورش دام میباشد که این نقاط بهعنوان مراکز تولید در شبکه مورد بررسی میباشند. دامهای سالم برای کشتار به سطح دوم زنجیره که کشتارگاهها میباشند، منتقل میشوند. در مسئله مورد نظر کشتارگاهها به عنوان مراکز توزیع درنظر گرفته شدهاند. پس از کشتار دامها، گوشت آنها به عنوان محصول نهایی به خردهفروشان که در این مدل نقاط تقاضا فرض شدهاند ارسال میشود. هدف تحقیق مکانیابی بهینه مراکز تولید و توزیع از بین نقاط بالقوه موجود و همچنین میزان بهینه محصولات ارسالی بین مراکز مختلف میباشد. شکل کلی زنجیره تامین مورد بررسی در شکل(1) نشان داده شده است.
مفروضات مدل
1- مدل مورد بررسی سه سطحی می باشد که مزارع به عنوان مراکز تولید، کشتارگاهها به عنوان مراکز توزیع و خردهفروشان به عنوان مشتری نهایی فرض شدهاند.
2- مسئله بصورت تک دورهای و تک محصولی میباشد.
3- از فناوریRFID برای نظارت بر حفظ کیفیت محصول فسادپذیر در کل زنجیره استفاده میشود که کاربرد این فناوری در سیستم مورد بررسی، باعث اعمال هزینههایی به مدل میشود. لازم به ذکر است که فناوریRFID با استفاده از ارتباطات مبتنی بر فرکانسهای رادیویی امکان شناسایی خودکار، ردیابی و مدیریت اشیاء، انسان و حیوانات را فراهم مینماید. کارتهای هوشمند نمونهای از فناوری مذکور میباشند. نحوه کار این فناوری در مسئله مورد بررسی این گونه است که کدخوانRFID بدون نیاز به دخالت انسان، به جمعآوری دادههای مرتبط با کیفیت محصول پرداخته و آنرا ارزیابی مینماید و اگر محصولی فاقد فاکتورهای تعریف شده باشد، از زنجیره خارج میشود.
توضیح توابع هدف
مدل ارائه شده دارای چهار تابع هدف میباشد که به شرح زیر است:
1- تابع هدف اول به منظور کمینه کردن هزینههای کل که شامل هزینههای حملونقل(حمل کالا از مراکز تولید به مراکز توزیع و همچنین از مراکز توزیع به خردهفروشان)، هزینههای نگهداری موجودی در مراکز تولید و توزیع، هزینه استفاده از فناوریRFID میباشد.
2- در تابع هدف دوم حداقل کردن اثرات زیست محیطی بر اساس شاخص میزان انتشار کربن حاصل از حملونقل محصولات در بین هر یک از مراکز و همچنین کربن تولید شده از فعالیتهای مراکز تولید و توزیع ارائه شده است.
3- تابع هدف سوم بیشینه کردن سطح سرویسدهی از مراکز تولید به مراکز توزیع و سپس به مراکز تقاضا را نشان میدهد. لازم به ذکر است که سطح سرویسدهی نسبت مقدار کالای ارسالی به تقاضا میباشد.
4- تابع هدف چهارم درنظر دارد تا زمان توزیع کالا از مراکز تولید به توزیع و سپس به نقاط تقاضا را حداقل نماید.
توضیح محدودیتها
محدودیت(5) نشاندهنده محدودیت ظرفیت در مراکز تولید میباشد که بهازای آن، کل کالای ارسالی به مراکز توزیع از ماکزیمم ظرفیت مرکز تولید فراتر نمیرود. محدودیت ظرفیت مراکز توزیع در محدودیت(6) بیان شده است که برطبق آن، کالاهای ارسالی به مراکز تقاضا از بیشینه ظرفیت مراکز توزیع بیشتر نمیشود. محدودیت(7)و(9) تضمین میکند که مقدار کل کالاهای ارسالی برابر و یا بیشتر از تقاضاست، زیرا مقدار تقاضای هر مرکز توزیع باید ارضا گردد و کمبود نیز مجاز نمیباشد. برآورده شدن تقاضای هر مرکز تقاضا در محدودیت(8) بیان شده است. محدودیت(10)و(11) بترتیب میزان کارکنان مورد نیاز در هر مرکز تولید و توزیع را نشان میدهند.
قطعیسازی مدل
روشهای متعددی برای مواجهه با مدلهای فازی که دارای ضرایب غیرقطعی در محدودیتها و توابع هدف هستند معرفی شده است که روش حل ارائه شده در این پژوهش برای تبدیل مدل فازی به مدل قطعی معادل آن، روش پیشنهادی Jimenez Lopez et al. (2007) میباشد. روش مذکور برپایه ارزش انتظاری و فاصله مورد انتظار است. همچنین معادله زیر به عنوان تابع عضویت برای هر پارامتر فازی تعریف میشود:
مقدار ارزش انتظاری و فاصله مورد انتظار نیز از روابط زیر حاصل میشوند:
در مرحله بعد برای هر دو عدد فازی درجه بزرگتر بودن با استفاده از رابطه زیر تعریف میشود:
بر اساس موارد مذکور، تابع هدف بصورت ارزش انتظاری هر پارامتر غیر قطعی بازنویسی شده و در محدودیتهای دارای پارامتر غیرقطعی تغییرات ذکر شده اعمال میشود و مدل فازی زدایی میگردد.
حل مدل قطعی چندهدفه
پس از تبدیل مدل از حالت غیرقطعی به حالت قطعی، به علت چند هدفه بودن مسئله میتوان از روشهای مختلف بهینهسازی چندهدفه برای حل مسئله و یافتن جواب بهینه استفاده نمود که مراحل روش حل بهشرح زیر میباشد:
مرحله اول: حد بالا و حد پایین به ازای هر تابع هدف تعیین میشود. منظور از حد بالا، بیشترین مقدار هر تابع هدف و حد پایین،کمترین مقدار هر تابع هدف است.
مرحله دوم: بر طبق هر یک از روشهای معیار جامع(LPمتریک)، محدودیت اپسیلون، برنامهریزی آرمانی مسئله تکهدفه میشود.
مرحله سوم: پس از تکهدفه کردن مدل، برای انتخاب بهترین جواب بهینه و بهترین روش حل از رویکرد ماکس- مین استفاده میشود.
روشهای گوناگون تبدیل توابع چندهدفه به تابع تکهدفه
1-روش معیار جامع(LPمتریک)
همانطور که ذکر شد، روش معیار جامع(LPمتریک) یکی از روشهای تبدیل توابع چندهدفه به تکهدفه میباشد. بر طبق این روش ابتدا مقدار بهینه هر تابع هدف(بدون درنظر گرفتن اهداف دیگر) محاسبه شده، سپس به ازای هر تابع هدف، انحرافات نسبی اهداف از مقدار بهینهشان تعیین میشود و در نهایت مجموع نسبی مقدار انحرافات تمامی توابع حداقل میگردد. مراحل ذکر شده در رابطه زیر نشان داده شده است.
در صورت وجود تفاوت بین اهمیت اهداف مختلف، میتوان بنا بر نظر DM(تصمیمگیرنده)، وزنهای مختلفی با توجه به میزان اهمیت هر تابع هدف به آن اختصاص داد. در رابطه فوق W بیانگر میزان اهمیت هر تابع هدف میباشد که مقادیر عددی بین صفر تا یک میگیرد.
در این تحقیق بعد از تکهدفه کردن مدل با روش مذکور، با اضافه نمودن محدودیتهای(18)تا(26) که تمام پارامترهای آنها قطعی شده است، مسئله حل میشود.
2- روش محدودیت اپسیلون
در این روش یکی از توابع هدف(مهمترین هدف) برای بهینهسازی انتخاب شده و بقیه توابع به محدودیت تبدیل میشوند. برای محدودیتهای مذکور حد اپسیلون تعیین میشود که مقدار آن بین بیشترین و کمترین مقدار آن تابع هدف میباشد. موارد مذکور به شرح زیر است:
همانطور که در بالا ذکر شد، تابع هزینه کل به عنوان با اهمیتترین تابع هدف برای بهینهسازی انتخاب شده و باقی توابع تبدیل به محدودیت میشوند که با اضافه نمودن محدودیتهای(18)تا(26) ، مسئله تکهدفه حل میگردد.
3- برنامهریزی آرمانی
برنامهریزی آرمانی از جمله تکنیکهای اساسی برای مدلهایی است که تصمیمگیرنده همزمان درصدد دستیابی به چندین هدف میباشد. در برنامهریزی خطی هدف را بیشینه یا کمینه میکنیم ولی در برنامهریزی آرمانی انحرافات بین اهداف موردنظر و نتایج واقعی را کمینه میکنیم و هر تابع هدف بصورت یک محدودیت در نظر گرفته میشود که محدودیتهای آرمانی نام دارد. به عنوان نمونه برای تابع هدف اول که هزینههای کل سیستم مینیمم میشود، اعداد و متغیرهای زیر تعریف شده است:
G: مقدار آرمان تابع هدف اول یعنی آرمان سیستم رسیدن به مقدارG واحد هزینه است.
:متغیر انحرافی مازاد، یعنی اگر هزینههای واقعی بیشتر از آرمان مدنظر شود.
: متغیر انحرافی کمبود، یعنی اگز هزینههای واقعی کمتر از آرمان مدنظر شود.
محدودیت تابع هدف اول به شکل زیر تبدیل میشود:
همانند محدودیت مذکور، به ازای تمام توابع هدف محدودیتهای آرمانی تعیین میشود و با اضافه نمودن محدودیتهای(18)تا(26) ، مسئله حل میگردد.
مطالعه موردی و تحلیل نتایج
برای ارزیابی مدل ارائه شده و مقایسه عملکرد روشهای مذکور مثال عددی مطرح شده و توسط نرمافزار LINGO حل میشود. مراحل حل بهشرح زیر میباشد:
در ابتدا کمترین و بیشترین مقدار هر تابع هدف محاسبه میشود که مقادیر حاصل در جدول(1) آمده است. از مقادیر بدست آمده برای محاسبه تابع عضویت هر تابع هدف استفاده میشود.
سپس توسط هر یک از روشهای حل مذکور مسئله محاسبه میشود، که در ادامه به شرح هر یک پرداخته خواهد شد.
1- نتایج حاصل از روش معیار جامع(LPمتریک):
ابتدا مقدار بهینه هر تابع هدف بصورت جداگانه محاسبه میشود، به عنوان مثال وقتی مقدار بهینه تابع هدف هزینه برابر 43540 است مقدار تابع هدف اثرات زیست محیطی769600.22 ،تابع هدف سطح سرویسدهی77 و درنهایت مقدار تابع هدف زمان56 میباشد. در مقایسه این اعداد با نتایج جدول(1) مشاهده میشود که مقدار بهینه تابع هدف اول بدون درنظر گرفتن اهداف دیگر ارضا میشود، زیرا مقادیر حاصل از سایر اهداف نسبت به مقدار بهینه خود متفاوت میباشد و فقط مقدار بهینه تابع هدف هزینه برآورده میشود.
در مرحله بعد مسئله به ازای وزنهای مختلف برای هر تابع هدف و توسط روش LPمتریک، تک هدفه شده و مقدار نهایی آن محاسبه میشود. در10 حالت برای هر یک از توابع هدف اوزانی درنظر گرفته شده است، که به ازای هر حالت مسئله توسط روش مذکور حل میشود و یک جواب بهینه حاصل میگردد، در نتیجه 10 جواب بهینه پارتو بهعنوان مجموعه جواب بهینه پارتو حاصل میگردد که نتایج حاصل در جدول(2) نشان داده شده است. لازم به ذکر است که مجموعه جوابهای پارتو مجموعه ای از جوابهاست که در فضای جستجو از جوابهای دیگر بهترند ولی به ازای آنها همه توابع هدف باهم بهینه نمیباشند. برای تعیین مجموعه جوابهای پارتو و همچنین تعیین بهترین مقدار از آن راهحلهای مختلفی وجود دارد که روش مذکور یکی از آن روشها است که به ازای حالات مختلف در وزندهی به توابع هدف، هر مرتبه یک جواب از مجموعه جواب پارتو حاصل میشود.
2- نتایج حاصل از روش محدودیت اپسیلون:
همانطو که در این روش ذکر شد، مقدار اپسیلون برای هر تابع هدفی که به عنوان محدودیت انتخاب میشود، باید مقداری بین حد بالا و پایین آن تابع هدف باشد. بنابراین بر طبق جدول(1) کرانهای بالا و پایین هر اپسیلون تعیین شده و سپس محدوده حاصل به 10 قسمت تقسیم میشود. بنابراین، در 10 حالت برای توابع هدف اپسیلونهای مختلفی وجود دارد که در هر حالت براساس روش مذکور مسئله حل شده و مجموعه جوابهای پارتو بدست میآید. همانطور که ذکر شد در این روش مجموعه جوابهای پارتو بنابر مقادیر مختلف اپسیلون برای هر تابع هدف محاسبه میشود. نتایج جاصل از این روش در جدول(3) بیان شده است.
3- نتایج حاصل از روش برنامهریزی آرمانی:
برای هر تابع هدف در 10 حالت مقادیر آرمانی مختلفی تعیین شده و بنابر توضیحات ذکر شده مسئله حل میشود. در جدول(4) نتایج حاصل از حل مدل بر طبق این روش ارائه شده است.
با توجه به سه جدول فوق، در حالت 1تا3 همه جداول مقدار تابع هدف اول، دوم و چهارم نزدیکترین مقادیر را نسبت به حالت بهینه خود کسب کردهاند ولی مقدار تابع هدف سوم انحراف زیادی نسبت به مقدار بهینه خود دارد. نتایج بیانگر این اصل است که این ناحیه از جوابهای پارتو دارای سطح سرویس پایینی هستند ولی از سوی دیگر، هزینههای کمی به کل زنجیره اعمال مینمایند. در حالت 7تا10 تابع هدف سوم کمترین انحراف را از مقدار بهینه خود دارد، در صورتیکه بقیه توابع فاصله قابلتوجهای از مقادیر بهینه خود دارند و این نتایج بیانگر این است که در این قسمت از مجموعه جوابهای پارتو، سطح سرویسدهی شبکه بسیار بالا میباشد ولی از طرف دیگر با توجه به هزینههای بالای این سطح، تصمیمگیران نیازمند سرمایهگذاری بیشتری برای رسیدن به نرخ بالای سرویسدهی میباشند.
بر طبق شکل(2) با افزایش سطح رضایتمندی، مقادیر تمامی توابع هدف افزایش مییابد.به عبارت دیگر، وقتی a مقادیر نزدیک به0.1 میگیرد، توابع هدف اول،دوم و چهارم به مقدار بهینهشان بسیار نزدیک میباشند. در سطح رضایت 1 نیز مقدار تابع هدف سوم نزدیک به مقدار بهینهاش میباشد.
با توجه به شکل(3)، مقادیر هر تابع هدف توسط سه روش فوق برای هر حالت نشان داده شده است. برای انتخاب بهترین جواب بهینه از بین مجموعه پارتو موجود از روش max-minاستفاده میشود. بر طبق این رویکرد برای هر روش و در هر حالت رابطه زیر محاسبه میشود:
سپس در هر حالت کمترین مقدارBT (بهترین جواب از توازن اهداف) انتخاب میشود و در نهایت از بین مقادیر انتخاب شده، بیشترین مقدار به عنوان جواب نهایی برگزیده میشود. جواب حاصل جواب بهینه پارتو است. برای مثال عددی ارائه شده مراحل مذکور اجرا گردید و در نهایت روش محدودیت اپسیلون در حالت چهارم بهعنوان جواب بهینه نهایی برگزیده شد.
بنابراین، با توجه به جواب بهینه حاصل،3 مرکز تولیدو توزیع باید احداث گردد که میزان کالای ارسالی بین مراکز مختلف و مکان هر یک بترتیب در شکل(4)و شکل(5) نمایش داده شده است. بنابر جواب بهینه حاصل مقدار تابع هدف اول معادل 88321، تابع هدف دوم 1120010، تابع هدف سوم 0.85 و تابع هدف چهارم 102.4 میباشد.
در شکل(5) مکان بهینه هریک از مراکز تولید و توزیع نشان داده شده است.
نتیجهگیری
در این مقاله یک شبکه زنجیره تامین سه سطحی که شامل تولیدکنندگان، مراکز توزیع و نقاط تقاضا است با هدف کمینهسازی هزینههای کل شبکه، اثرات زیست محیطی و زمان توزیع و بیشینهسازی سطح سرویسدهی مراکز تولید و توزیع ارائه گردید. با توجه به اینکه پارامترهای هزینه، ظرفیت مراکز و تقاضا فازی میباشد، ابتدا مدل فازی زدایی شده و به یک مدل قطعی تبدیل شد. سپس مدل چندهدفه قطعی با سه روش معیار جامع(LPمتریک)، محدودیت اپسیلون و برنامهریزی آرمانی حل گردید. در پایان مثال عددی برای ارزیابی مدل، مقایسه روشهای حل مذکور و تعیین جواب بهینه که شامل مکانیابی مراکز تولید و توزیع، تعیین تعداد بهینه مراکز ذکر شده و مقدار بهینه جریان کالا بین مراکز مختلف با استفاده از نرمافزار LINGOحل و ارائه گردید. نتایج حاصل بیانگر این است که از بین روشهای حل ارائه شده در این تحقیق، روش محدودیت اپسیلون نسبت به روشهای دیگر دارای عملکرد بهتری میباشد.
تحقیقات آینده
1- برای حل مسائل با ابعاد بزرگ و در طول زمان محاسباتی معقول، میتوان از روشهای فرا ابتکاری الگوریتم ژنتیک چندهدفه(NSGA-II) و بهینهسازی چندهدفه ازدحام ذرات(MOPSO) استفاده نمود.
2- برای تحقیقات آتی میتوان مدل را بصورت چند محصولی و با در نظر گرفتن چند دوره زمانی گسترش داد.
3- با توجه به نوع کالای مورد بررسی در این تحقیق که گوشت میباشد و کالایی فسادپذیر است، برای تحقیقات آینده میتوان فاکتور کیفیت را به مدل اضافه نمود.