مقدمه
با توسعه تکنولوژی و اقتصاد جهانی، رقابت در زنجیره تامین نقش بسیار مهمی در بین شرکتهای پیشرفته دارد. تحت این شرایط، چگونگی انتخاب ساختار مناسب برای تصمیمات زنجیره تامین به منظور حفظ مزیت رقابتی بسیار اهمیت دارد. از طرف دیگر انتخاب سطح کاهش انتشار کربن بهینه، برای شرکتها بسیار مهم میباشد زیرا در دهههای اخیر مشتریان تمایل بیشتر برای خرید محصولاتی که کمتر کربن منتشر میکند، دارند. برخی قوانین مانند قانون cap-and-trade جهت کاهش انتشار کربن طراحی شدهاند. تحت این قانون، دولت حد مجاز انتشار کربن را برای تولیدکنندهها تعیین میکند. اگر تولیدکننده بیشتر از حد مجاز کربن منتشر کند باید امتیاز کربن منتشر شده اضافی را از بازار تجارت کربن خریداری کند و اگر کمتر از حد مجاز منتشر کند، کربن مازاد را در همان بازار به فروش میرساند. بنابراین بهبود سطح سبز محصولات بوسیله کاهش انتشار کربن با استفاده از تکنولوژی برای تولیدکنندهها حائز اهمیت است. رقابت، در یک زنجیره تامین یا بین زنجیرههای تامین وجود دارد. اگر بازار شامل بیش از یک زنجیره تامین باشد، موقعیت پیچیده خواهد بود. از این رو توسعه یک مدل هماهنگی مناسب که برای تمام زنجیره تامین سودآور باشد ضروری میباشد.
نوآوری
1) در این مقاله قیمتگذاری و رقابت در کاهش انتشار کربن مورد بررسی قرار گرفته است.
2) همکاری افقی بین دو تولیدکننده تحت قانون cap-and-trade آنالیز شده است.
3) یک قرارداد تسهیم درآمد به کار گرفته شده که هماهنگی زنجیره تامین را فراهم میکند.
تعریف مسئله
در این مقاله دو زنجیره تامین دو سطحی توسعه داده شده است که هر کدام از زنجیرهها شامل یک تولیدکننده و یک خردهفروش میباشند. هر دو تولیدکننده محصول قابل جایگزین تحت قانون cap-and-trade تولید میکنند. از آنجایی که برای بیشتر مردم، حفاظت از محیط زیست حائز اهمیت است، محصولاتی که کمتر کربن منتشر میکنند بیشتر مورد توجه مشتریان قرار میگیرد. تعداد زیادی از شرکتها سیاستهای مربوط به کاهش کربن را به منظور جلوگیری از انتشار کربن به کار گرفتهاند. تحت قانون cap-and-trade، شرکتها سهمیه انتشار کربن را از دولت دریافت کرده و اگر کمبود داشتند، میتوانند در بازار تجارت کربن خریداری کنند یا اگر میزان انتشار کربن مازاد داشتند، میتوانند در همان بازار به فروش برسانند. این قانون برای شرکتهایی که به کاهش میزان انتشار کربن توجه دارند، یک موقعیت مالی مهم را فراهم میکند. در این مقاله، مدل غیرمتمرکز و متمرکز به ترتیب در نظر گرفته شده است. در زنجیره غیرمتمرکز، دو بازی استکلبرگ دو سطحی به کار گرفته میشود که تولیدکننده رهبر و خردهفروش پیرو میباشد. ابتدا تولیدکننده در مورد نرخ کاهش انتشار کربن و قیمت عمدهفروشی تصمیم میگیرد و بعد خردهفروش با توجه به تصمیم تولیدکننده در مورد قیمت فروش تصمیم میگیرد. در مدل غیرمتمرکز هر دو تولیدکننده و هر دو خردهفروش به دنبال بیشینهسازی سود خود میباشند. در زنجیره متمرکز، تولیدکننده و خردهفروش جهت بیشینهسازی سود کل زنجیره تامین یکپارچه در نظر گرفته میشوند. زنجیره تامین متمرکز به این معنی است که تولیدکننده قدرت کافی برای کنترل تمام تصمیمات زنجیره جهت بیشینهسازی سود کل زنجیره تامین را دارد.
در مسیر عمودی، در هر زنجیره تامین بازی استکلبرگ بین تولیدکننده و خردهفروش وجود دارد. در مسیر افقی، یک بازی نش بر نرخ کاهش انتشار کربن بین دو تولیدکننده وجود دارد. شکل زیر ساختار زنجیره تامین را نشان میدهد.
دو تولیدکننده بر نرخ کاهش انتشار کربن رقابت دارند. افزایش آگاهی زیست محیطی مشتریان تمایل آنها را برای خرید محصولاتی که سازگار با محیط زیست هستند را افزایش میدهد.
مفروضات
1) قیمت تجاری کربن توسط بازار تجارت کربن تعیین میشود.
2) میزان انتشار کربن هر واحد محصول ثابت است و انتشار کربن کل یک تابع خطی برحسب تعداد محصول میباشد.
3) هزینه کاهش انتشار کربن، یک بار سرمایهگذاری است که تاثیری بر هزینه هر واحد محصول ندارد. هزینه کاهش انتشار کربن به صورت رابطه زیر محاسبه میشود:
4) زمانی که میزان سهمیه کربن کم یا زیاد باشد، تولیدکننده میتواند از بازار تجارت کربن سهمیه انتشار کربن بخرد یا بفروشد. میزان کل تجارت کربن در زنجیره تامین i به صورت زیر محاسبه میشود:
در رابطه فوق، جمله اول میزان کل انتشار کربن و جمله دوم حد مجاز انتشار کربن که توسط دولت تعیین میشود، میباشد. اگر رابطه فوق مثبت باشد بدین معنی است که تولیدکننده باید از بازار تجارت کربن، کربن خریداری کند و اگر رابطه منفی باشد بدین معنی است که تولیدکننده میتواند سهمیه مازاد را در بازار تجارت کربن به فروش برساند.
5) تابع تقاضا خطی برحسب قیمت فروش، سطح سبز بودن محصول و سطح سبز بودن محصول شرکت رقیب میباشد.
در رابطه تابع تقاضا، جمله اول تقاضای اولیه، جمله دوم تاثیر قیمت کالا بر تقاضا، جمله سوم نرخ کاهش انتشار کربن و جمله آخر تاثیر نرخ کاهش انتشار کربن شرکت رقیب میباشد.
در این مطالعه، تمرکز اصلی بر رقابت روی کاهش میزان انتشار کربن تحت قانون cap-and-trade میباشد و تاثیر رقابت در قیمتگذاری بین دو زنجیره تامین در نظر گرفته نشده است.
مدل ریاضی
در این بخش، مدل عمودی، مدل همکاری افقی و مدل استفاده از قرارداد تسهیم درآمد بررسی میشود. در ابتدا مدل DD (هر دو زنجیره تامین غیرمتمرکز میباشند) بعنوان مدل پایه در نظر گرفته میشود، سپس زنجیره تامین 1تصمیمات خود را به صورت متمرکز اتخاذ میکند و مدل از DD به مدل ID تغییر میکند و بعد زنجیره تامین 2 نیز تصمیمات خود را به صورت متمرکز اتخاذ میکند و مدل از ID به مدل II تغییر میکند. در ادامه مدل همکاری افقی بر پایه مدل DD در نظر گرفته میشود. در انتها، قرارداد تسهیم درآمد بوسیله خردهفروش جهت هماهنگی به کار گرفته میشود.
توابع سود تولیدکننده، خردهفروش و زنجیره تامین به صورت زیر میباشند:
به منظور سادهسازی مدل، هزینه تولید صفر در نظر گرفته شده است ولی این سادهسازی نتایج را تغییر نمیدهد.
ساختار عمودی
در ساختار عمودی دو تولیدکننده با هم همکاری ندارند. هر دو زنجیره میتوانند غیرمتمرکز یا متمرکز باشند بنابراین سه مدل توسعه داده میشود.
مدل DD
در این مدل، هر دو زنجیره غیرمتمرکز میباشند و در هر زنجیره تولیدکننده و خردهفروش جهت بیشینهسازی سود خود به تنهایی تصمیمگیری میکنند. در زنجیره تامین غیرمتمرکز فرض شده است که بازار بوسیله تولیدکننده کنترل میشود، بنابراین تولیدکننده رهبر بازی استکلبرگ و خردهفروش پیرو میباشد. در هر زنجیره تامین، تولیدکننده ابتدا در مورد قیمت عمدهفروشی و نرخ کاهش انتشار کربن تصمیمگیری میکند و سپس خردهفروش با توجه به تصمیمات تولیدکننده در مورد قیمت فروش تصمیمگیری میکند. جهت مقایسه مدلها با یکدیگر فرض شده است که تقاضای اولیه بازار برای هر دو محصول برابر میباشند. جواب تعادل بهینه به صورت زیر حاصل میباشند:
تقاضا و سود هر دو عضو زنجیره تامین به صورت زیر حاصل میشود:
در این مدل، تمام مقادیر بهینه در هر دو زنجیره تامین برابر میباشند. با توجه به مقادیر بهینه نتیجه 1 حاصل میشود.
نتیجه 1:
نتیجه 1 نشان میدهد که چگونه سطح سبز بهینه و قیمت فروش تحت تاثیر ضریب حساسیت سطح سبز رقیب میباشد. براساس قسمت (1)، سطح سبز بهینه محصول با افزایش حساسیت سطح سبز رقیب کاهش مییابد. به عبارت دیگر، زمانی که رقابت شدید است ابتکار عمل تولیدکننده جهت کاهش انتشار کربن کاهش مییابد. قسمت (2) نشان میدهد اگر هزینه کاهش انتشار کربن بزگتر از عبارتی باشد، قیمت فروش بهینه در رقابت بر سطح سبز محصول کاهش مییابد. زیرا زمانی که هزینه سرمایهگذاری بالا است، کاهش انتشار کربن مشکل است. در این مواقع، تولیدکننده تمایل به خرید کربن از بازار تجارت کربن به جای سرمایهگذاری جهت کاهش انتشار کربن دارد و منجر به عدم تلاش تولیدکننده برای کاهش انتشار کربن میشود. زمانی که رقابت بر سطح سبز شدید باشد، تولیدکننده مجبور به کاهش قیمت عمدهفروشی و خردهفروش مجبور به کاهش قیمت فروش جهت افزایش تقاضا میشود. اگر هزینه سرمایهگذاری زیاد نباشد، تولیدکننده برای کاهش انتشار کربن سرمایهگذاری میکند. مشتریان محصولات با سطح سبز بالا را ترجیح میدهند. به عبارت دیگر، هزینه سطح سبز افزایش خواهد یافت و منجر به افزایش قیمت عمدهفروشی و قیمت فروش میشود.
مدل ID
در این ساختار زنجیره تامین 1، متمرکز و زنجیره تامین 2 غیرمتمرکز میباشد. در زنجیره تامین 1 سطح بهینه سبز تعیین میشود و در زنجیره تامین 2، ابتدا تولیدکننده سطح سبز و قیمت عمدهفروشی را تعیین میکند و سپس خردهفروش2 و زنجیره تامین رقیب به طور همزمان قیمت فروش بهینه را جهت بیشینهسازی سود خود تعیین میکنند. در این مدل جوابهای تعادل بهینه به صورت زیر میباشند:
با جایگذاری مقادیر بهینه در توابع سود داریم:
نتیجه 2: با توجه به مقادیر بهینه نتیجه زیر حاصل میشود:
نتیجه 2 نشان میدهد که حالت متمرکز رقابتیتر از حالت غیرمتمرکز میباشد، بنابراین همکاری بین تولیدکننده و خردهفروش برای زنجیره تامین سودآور میباشد. همچنین سطح سبز و تقاضای محصول در حالت متمرکز بیشتر از حالت غیرمتمرکز میباشد اما قیمت فروش در حالت متمرکز کمتر از حالت غیرمتمرکز میباشد. بنابراین، با توجه به قیمت کمتر و سطح سبز بالاتر محصول یک، این محصول در بازار شهرت پیدا کرده وتقاضایش بیشتر میشود. علاوه بر همه موارد فوق، سود نیز در حالت متمرکز بیشتر از حالت غیرمتمرکز میباشد.
مدل II
در این مدل هر دو زنجیره تامین متمرکز میباشند. هر دو زنجیره متمرکز به طور همزمان در مورد سطح سبز محصول و قیمت فروش تصمیم میگیرند. جواب تعادل بهینه در این مدل به صورت زیر حاصل میشوند:
با جایگذاری مقادیر بهینه در توابع سود و تقاضا، روابط زیر حاصل میشود:
در این مدل نیز مقادیر بهینه در هر دو زنجیره تامین برابر میباشند.
نتیجه 3:
نتیجه 3 مشابه نتیجه 1 میباشد.
مقایسه سه مدل عمودی
در این بخش جوابهای تعادل بهینه سه مدل را جهت یافتن تاثیر ساختار بر مقادیر بهینه، با یکدیگر مقایسه میکنیم. از آنجایی که فرض شده که هزینه سرمایهگذاری جهت کاهش کربن یک بار است، m را یک مقدار بسیار بزرگ فرض میکنیم. این فرض به آنالیز بهتر نتایج کمک میکند.
نتیجه 4: با تغییر مدل DD به مدل ID روابط زیر حاصل میشوند:
با توجه به روابط فوق، سطح سبز محصول یک افزایش و قیمت فروش آن کاهش مییابد در حالی که سطح سبز و قیمت فروش محصول 2 کاهش مییابد. در زنجیره تامین 1 با اجتناب از بازی بین تولیدکننده و خردهفروش، از منابع به صورت کارا استفاده میشود و سطح سبز محصول افزایش و قیمت کاهش مییابد. تحت فشار رقابت، زنجیره تامین 2 نرخ کاهش انتشار کربن کارایی ندارد بنابراین باید قیمت را جهت بدست آوردن تقاضا در بازار کاهش دهد.
نتیجه 5: با تغییر مدل ID به مدل II روابط زیر حاصل میشوند:
با توجه به روابط فوق، سطح سبز محصول یک کاهش و قیمت آن افزایش مییابد، در واقع بعد از اقدام رقیبش دیگر رقابتی نمیباشد. در مقابل سطح سبز محصول 2 افزایش و قیمت آن کاهش مییابد. نتیجه 2 نشان میدهد، زمانی که زنجیرههای تامین ساختار تصمیمات متفاوت دارند، موقعیتی ایجاد میشود که زنجیره تامین متمرکز موقعیت غالب و زنجیره تامین دیگر موقعیت متضرر دارد زیرا مشتری کالای ارزانتر و سازگار با محیط زیست را ترجیح میدهد. بنابراین، مدل ID حالت پایدار ندارد زیرا زنجیره تامینی که ضرر میکند حالت متمرکز را جهت بهبود موقعیت خود در رقابت انتخاب میکند. در مدل DD برای هر دو زنجیره تمایل شرکت در همکاری عمودی وجود دارد در نتیجه مدل II، مدل تعادل است.
نتیجه 6: مدل همکاری عمودی، رقابت در صنعت را تشدید میکند.
در مدل II سطح سبز محصول نسبت به مدل DD افزایش و قیمت کاهش مییابد. همچنین سود در حالت متمرکز بیشتر از سود در حالت غیرمتمرکز میباشد. در نتیجه مدل متمرکز همیشه مدل غالب برای زنجیره تامین میباشد.
اشکال زیر مقایسه مقادیر تعادل بهینه در سه مدل را نشان میدهد.
مدل همکاری افقی:
در این بخش یک مدل همکاری افقی در نظر گرفته شده است. به دنبال یافتن تاثیر همکاری تولیدکنندهها بر خردهفروشها، زنجیره تامین باید غیرمتمرکز در نظر گرفته شود. بنابراین مدل همکاری افقی بر اساس مدل DD میباشد. دو تولیدکننده جهت بیشینهسازی سود با یکدیگر همکاری میکنند. مدل همکاری افقی به صورت زیر میباشد:
جوابهای تعادل بهینه به صورت زیر میباشند:
به دلیل فرض تقارن در مفروضات، تمام مقادیر بهینه در هر دو زنجیره برابر میباشند.
نتیجه 7:
قسمت (1) نشان میدهد، تولیدکنندهها پس از همکاری نرخ کاهش انتشار کربن را کاهش خواهند داد.
قسمت (2) نشان میدهد، همکاری تولیدکنندهها قیمت عمدهفروشی و قیمت فروش را افزایش میدهد.
قسمت (3) نشان میدهد، سود زنجیره تامین در حالت همکاری افقی کاهش مییابد. همکاری افقی سود تولیدکننده را افزایش میدهد در حالی که سود هر دو خردهفروش و سود کل زنجیره تامین را کاهش میدهد. همچنین تمایل مشتریان به دلیل قیمت بالا و کاهش سطح سبز محصول کم میشود. در نتیجه مدل همکاری افقی ساختار مناسبی نیست اما تولیدکنندهها تمایل دارند این ساختار را انتخاب کنند زیرا سود آنها افزایش مییابد. از نظر خردهفروش، قراردادی مانند تسهیم درآمد جهت رها کردن مدل همکاری افقی توسط تولیدکنندهها ضروری است.
شکل زیر تغییرات قیمت فروش، سطح سبز محصول، سود خردهفروش و تولیدکننده را با تغییرات λ در دو مدل DD و HC (مدل همکاری افقی) نشان میدهد.
با توجه به شکل فوق، با افزایش λ سطح سبز محصول در هر دو مدل کاهش مییابد در حالی که کاهش در مدل HC بیشتر از مدل DD میباشد. با افزایش λ قیمت فروش در مدل HC ابتدا کاهش و بعد افزایش مییابد اما در مدل DD همواره کاهش مییابد و کوچکتر از مدل HC میباشد. در نتیجه مدل همکاری افقی، منفعت مشتری را کاهش میدهد. با افزایش λ سود خردهروش در مدل HC کمتر از مدلDD است در حالی که سود تولیدکننده بیشتر میباشد. بنابراین، برای تشویق تولیدکننده جهت رها کردن مدل همکاری افقی، فراهم کردن قرارداد مناسب برای خردهفروش ضروری است.
مدل به کارگیری قرارداد تسهیم درآمد
تحت این قرارداد، خردهفروش درصدی از درآمد خود را به تولیدکننده میدهد. مدل به صورت زیر نوشته میشود:
جوابهای تعادل بهینه در قرارداد تسهیم در درآمد به صورت زیر میباشند:
نتیجه 8: با توجه به جوابهای بهینه داریم:
هرچه درصد تسهیم بیشتر شود سطح سبز محصول کاهش مییابد. به عبارت دیگر با افزایش سهم تولیدکننده از سود خردهفروش، سطح سبز محصول بالاتر میباشد، بدین معنی که سهم بیشتر تولیدکننده را تشویق به کاهش انتشار کربن میکند و کاهش انتشار کربن موجب تقاضای بیشتر میشود و خردهفروش سود بیشتر بدست میآورند.
نتیجه 9: اگر 1=ϕ قرارداد تسهیم در سود به مدل DD تبدیل میشود و اگر صفر باشد به مدل II تبدیل میشود.
زمانی که درصد تسهیم صفر است، خردهفروش تمام سود را با تولیدکننده تسهیم میکند که جواب بهینه تسهیم درآمد میباشد زیرا برابر با مدل II میشود. به طور مشابه اگر درصد تسهیم برابر با یک باشد، خردهفروش سود خود را با تولیدکننده تسهیم نمیکند. در واقع زمانی که درصد تسهیم برابر با صفر است، سود تولیدکننده در این مدل بیشتر از همکاری افقی و سود خردهفروش کمتر از حالت همکاری افقی میباشد و زمانی که درصد تسهیم برابر با یک است، سود تولیدکننده در این مدل کمتر از همکاری افقی و سود خردهفروش بیشتر از حالت همکاری افقی میباشد. در بازه [0,1] مقداری وجود دارد که تحت آن سود هر دو تولیدکننده و خردهفروش در این مدل نسبت به مدل همکاری افقی افزایش مییابد و زنجیره تامین هماهنگ میشود.
نتیجه 10: زمانی که درصد تسهیم درآمد در بازه [0,1] باشد، قرارداد تسهیم درآمد میتواند تولیدکننده و خردهفروش را هماهنگ کند و سود برد-برد بدست آورند.
شکل زیر تغییرات سود تولیدکننده و خردهفروش را با تغییر درصد تسهیم نشان میدهد. با توجه به شکل زمانی که درصد تسهیم کوچکتر از 1ϕ است، سود خردهفروش در حالت HC بیشتر از مدل قرارداد میباشد و در این حالت شرکت در مدل قرارداد برای وی مفید نمیباشد. زمانی مدل قرارداد تسهیم درآمد تولیدکننده و خردهفروش را هماهنگ میکند که 2ϕ>ϕ>1ϕ. اگر درصد تسهیم بیشتر از 2ϕ باشد، سود تولیدکننده در مدل قرارداد کمتر از HC میشود که برای وی شرکت در مدل قرارداد به صرفه نمیباشد.
نتیجه 11:
با توجه به روابط فوق سطح سبز محصول و تقاضا در مدل قرارداد تسهیم درآمد بیشتر از مدل همکاری افقی میباشد. در ابتدا قرارداد تنها سود برد-برد را برای اعضا حاصل میکند، سپس با استفاده از این قرارداد برای محیط زیست و سطح سبز محصول بالاتر بهتر است.
مقایسه
با توجه به شکل زیر داریم:
سود زنجیره تامین 1 در مدل ID از بین سه مدل غیرمتمرکز بیشتر است در حالیکه سود زنجیره تامین 2 در این مدل کمتر از سایر مدلها است. زمانی که یک زنجیره تامین حالت متمرکز و دیگری حالت غیرمتمرکز را انتخاب کنند، زنجیره تامینی که حالت متمرکز را انتخاب کرده است موقعیت خوبی دارد. اگر هر دو زنجیره یک حالت یا هر دو متمرکز و یا هر دو غیرمتمرکز را انتخاب کنند، سود برابر حاصل میشود.
با توجه به شکل زیر رابطه زیر حاصل میشود:
سود زنجیره تامین در حالت همکاری افقی در مقایسه با مدل DD کمتر میباشد. زمانی که درصد تسهیم صفر است، سود در مدل قرارداد تسهیم درآمد برابر با مدل II میباشد و زمانی که برابر با یک است، سود در مدل قرارداد تسهیم درآمد برابر با مدلDD میباشد. در نتیجه سود زنجیره تامین در مدل قرارداد همیشه بهتر از مدل DD میباشد. سود زنجیره تامین در مدل قرارداد تسهیم درآمد نسبت به مدلهای دیگر بهبود مییابد.
نتایج
1) سه مدل عمودی توسعه داده شد و با مقایسه مقادیر بهینه هر سه مدل، نشان داده شد که مدل متمرکز همیشه یک ساختار غالب برای زنجیره تامین میباشد. مدل متمرکز در مقایسه با سایر مدلها، کاهش انتشار کربن بیشتر و قیمت فروش کمتر دارد.
2) یک مدل همکاری افقی بین دو تولیدکننده توسعه داده شد، نتایج نشان میدهند این مدل برای هر دو تولیدکننده مناسب است در حالیکه برای خردهفروش و زنجیره تامین مناسب نمیباشد.
3) یک قرارداد تسهیم درآمد توسط خردهفروش جهت هماهنگی زنجیره تامین به کار گرفته شد که این قرارداد قادر به هماهنگی بود و اعضا سود برد-برد بدست آوردند. همچنین اگر درصد تسهیم در یک بازه مشخص انتخاب شود، سود زنجیره تامین در این مدل از حالت II نیز بیشتر میشود.