چکیده:
در این مقاله به بررسی یک مساله طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته شامل تامینکنندگان، تولیدکنندگان، مراکز توزیع، مشتریان، انبار، مراکز بازیافت و مراکز بازگشت محصولات پرداخته شده است. مدل سازی این زنجیره با در نظر گرفتن عوامل زیست محیطی، افزایش سود کل زنجیره و افزایش پاسخگویی به نیاز مشتری صورت گرفته است و برای حل مدل از الگوریتم ژنتیک استفاده میشود و چندین سناریو با جنبههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.
مقدمه:
در سالهای اخیر با توجه به مقررات دولتی و توجه روز افزون به اثرات زیست محیطی و حفاظت از منابع طبیعی لجستیک معکوس و زنجیره تامین حلقه بسته، سرآمد برنامهها توسط پژوهشگران و تصمیمگیرندگان شده است. زنجیره تامین رو به جلو شامل شبکه ای متشکل از تامینکنندگان، تولیدکنندگان، توزیعکنندگان میباشد. زنجیره تامین معکوس شامل تمام امور مربوط به جمعآوری محصولات، بازیافت، نوسازی، پردازش مجدد و انهدام آنها میباشد. اگر زنجیره تامین رو به جلو و معکوس بطور همزمان با هم در نظر گرفته شوند یک زنجیره تامین حلقه بسته به وجود میآید (گویندان ۲۰۱۵). این مفاهیم سازمانها را به تصمیمگیری آگاهانه در مورد اینکه آیا عمر محصولات با پایان رسیده و یا اینکه باید محصولات بازیافت شوند، کمک میکند.برای طراحی چنین زنجیره تامینی لازم است که سازمانها به طراحی شبکه لجستیک معکوس درکنار زنجیره تامین رو به جلو بپردازند. لذا به منظور توجه به اثرات زیست محیطی و اجتماعی مفاهیمی مانند زنجیره تامین سبز و پایدار باید در نظر گرفته شود. کم کردن هزینههای عملیاتی و افزایش کیفیت خدمات و در نظر گرفتن عوامل اقتصادی و اجتماعی، نیاز شرکتها به طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته پایدار برای افزایش مزیت رقابتی خود، را بیشتر کرده است. با توجه به این تعریف جدید، زنجیره تامین حلقه بسته مستلزم طراحی، کنترل، اجرای یک سیستم برای حداکثر کردن ارزش آفرینی در طول عمر یک محصول، میباشد (گویندان و همکاران ۲۰۱۵). زنجیره تامین سبز، زنجیره تامینی است که عوامل زیست محیطی را در طول طراحی شبکه در نظر میگیرد. به عنوان مثال اگر فرایند تولید محصولات اولیه انرژی کمتری مصرف کند مواد اولیه جدید ارزش بالاتری خواهند داشت و بالعکس (سو ۲۰۱۴). پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین پایدار، منجر به کاهش اثرات منفی زیست محیطی و در نتیجه افزایش مزایای اجتماعی و اقتصادی میشود (زینالی ۲۰۱۲).کاهش اثرات زیست محیطی مخرب باید به عنوان هدف زنجیره تامین در نظر گرفته شود. شاخص انتشار گاز CO2 به عنوان معیاری برای شناسایی اثرات زیست محیطی مخرب در نظر گرفته میشود و میتوان در مدلهای زنجیره تامین از آنها استفاده کرد. البته شاخصهای دیگری در مطالعه اثرات زیست محیطی مانند مقدار مصرف انرژی، اتلاف آب و مصرف آب در نظر گرفته میشود (سرلی ۲۰۱۵). پاسخگویی اجتماعی شرکتها شامل ابعاد مختلفی میباشد که توسط سازمان بین المللی استاندارد به ۶ دسته زیر تقسیم شده است:
۱-حقوق بشر ۲-شرایط کاری مناسب ۳-مسائل نیروی کار ۴-توسعه اجتماعی ۵-محیط زیست ۶-پشتیبانی از مشتری
بطور کلی ۳ دسته متغیر تصمیمگیری شامل تصمیمگیریهای استراتژیک، تاکتیکی و عملیاتی وجود دارد (چوپرا ۲۰۰۷). طراحی شبکه لجستیک به عنوان یک تصمیمگیری استراتژیک در سازمانها است که تاثیر قابل توجهی بر اثر بخشی زنجیره تامین دارد. طراحی و برنامهریزی زنجیره تامین حلقه بسته به عنوان یک مساله NP-hard در نظر گرفته میشود. برای ارائه یک روش حل برای این نوع مسائل میتوان از روشهای ابتکاری برای رسیدن به یک جواب قابل قبول در یک زمان نسبتا کوتاهتر استفاده کرد. در این مقاله اجزای زنجیره تامین حلقه بسته شامل مشتری، کارخانه، مراکز توزیع، انبارها و مراکز بازیافت میباشد. این زنجیره شامل ۳ سطح رو به جلو و ۳ سطح رو به عقب است که با یک رویکرد فازی چند هدفه مدل خواهد شد. مدل بررسی شده در این مقاله چند محصولی، چند سطحی و چند دورهای است. محصولات در این زنجیره یا میتوانند جدا شوند و به عنوان یک واحد جدا استفاده شوند و یا بازیافت شوند و به عنوان مواد خام اولیه استفاده شوند. مثالهای مختلفی در صنعت، الکترونیک و کامپیوتر وجود دارد که از این روشها استفاده میکنند. در این مقاله یک مدل چند محصولی و چند هدفه توسعه یافته است.
مروری بر پیشینه تحقیق:
طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته:
مساله طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته از اهمیت بالایی برخوردار است که در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. بطور کلی بسیاری از تحقیقات موجود کاهش هزینههای عملیاتی، حمل و نقل و هزینههای ثابت راهاندازی را هدف اصلی خود قرار دادهاند (پیشوایی و همکاران ۲۰۱۱). یک مدل برنامهریزی خطی با هدف کم کردن هزینههای حمل و نقل و هزینههای راهاندازی در یک لجستیک معکوس با استفاده از الگوریتم شبیهسازی توسط پیشوایی و همکاران ۲۰۱۰ ارائه شد و در ادامه پیشوایی و همکاران ۲۰۱۱ یک مدل برنامهریزی خطی با هدف کاهش هزینهها و افزایش سطح پاسخگویی ارائه دادند. رمضانی و همکاران ۲۰۱۳ یک مدل چند هدفه برای مساله شبکه لجستیک یکپارچه در شرایط عدم قطعیت با هدف ماکزیمم سازی سود و افزایش پاسخگویی مشتری ارائه دادند.(ژانگ ۲۰۱۳ ) به طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته به همراه چند تولیدکننده، انبار و بازارهای تقاضا پرداخت و از یک برنامهریزی عدد صحیح خطی به منظور کاهش کل هزینهها استفاده کرد که در این شبکه عدم قطعیت تقاضا با استفاده از برنامهریزی احتمالی در نظر گرفته شد. باسیلگی و همکاران ۲۰۱۳ از یک منطق فازی برای مدل کردن فعالیتها در زنجیره تامین حلقه بسته استفاده کردند از این مدل برای بررسی کیفیت و کمیت محصولات بازگشتی استفاده شد که هدف اصلی این مدل افزایش سطح خدمت رسانی، حداکثر کردن رضایتمندی مشتری در زنجیره و کاهش هزینههای کلی زنجیره میباشد. رمضانی و همکاران ۲۰۱۴ یک زنجیره تامین حلقه بسته که شامل تامینکنندگان مواد اولیه، تولیدکنندگان، خرده فروشان میباشد، را در نظر گرفتند که محصولات بازیافتی را از بازارها جمعآوری میکند. مدل بررسی شده توسط آنها، یک مدل چند هدفه برای طراحی شبکه لجستیک یکپارچه تحت عدم قطعیت با هدف افزایش سود، پاسخگویی مشتری میباشد.
زنجیره تامین سبز و پایدار:
توجه به مفاهیم زنجیره تامین سبز و پایدار در چند سال اخیر رو به افزایش است. بسیاری از محققان مسائل زیست محیطی و اجتماعی را در پژوهشهای خود مورد بررسی قرار دادهاند. پاکسوی ۲۰۱۰ یک مدل خطی چند هدفه برای کاهش هزینهها و کاهش گاز co2 در زنجیره تامین ارائه داد. میلت ۲۰۱۱ عوامل دستیابی به زنجیره تامین پایدار که بطور همزمان مسائل اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی را شامل میشود، مورد بررسی قرار داده است. کانان و همکاران ۲۰۱۲ انتشار co2 را به عنوان یک متغیر تصمیم در مدل خود در نظر گرفتندو نیز یک شبکه لجستیک معکوس در صنعت پلاستیک را مورد بررسی قرار دادند. پیشوایی و همکاران ۲۰۱۲ به حداقل رساندن هزینهها و افزایش اثرات اجتماعی در مدل دو هدفه برای زنجیره تامین رو به جلو در نظر گرفتند و برای حل مدل از یک رویکرد ترکیبی مبتنی بر بهینهسازی رباست و برنامهریزی تصادفی ارائه دادند. ژانگ ۲۰۱۳ یک شبکه زنجیره تامین حلقه بسته شامل مراکز تولید، انبار تحت عدم قطعیت ارائه داد و از یک مدل خطی برنامهریزی عدد صحیح با هدف کاهش هزینهها استفاده کرد. علاوه بر این مساله اثرات زیست محیطی را به مدل خود اضافه کرد. سو ۲۰۱۴ به مطالعه رابطه بین مواد جدید و بازیافتی با توجه به هزینههای تولید و مصرف انرژی پرداخت و از یک مدل برنامهریزی خطی فازی چند هدفه استفاده کرد.
حل مساله در زنجیره تامین حلقه بسته:
در تحقیقات پیشین حل مساله زنجیره تامین حلقه بسته با روشهای مختلفی انجام شده است. بیشتر روشهای حل پیشنهادی از مدلهای ریاضی و رویکردهای رباست با استفاده از نرم افزار LINGO و GAMS بوده است. رمضانی و همکاران ۲۰۱۳ از یک رویکرد رباست برای حل مدل چند محصولی و تک دورهای استفاده کردند. بانز و همکاران ۲۰۱۳ از یک الگوریتم فراابتکاری برای حل لجستیک معکوس استفاده کردند. کانل و همکاران ۲۰۱۰ از الگوریتم ژنتیک برای پیشنهاد یک راه حل برای مسائل با ابعاد کوچکتر استفاده کردند.
بیان مساله:
مدل مساله شامل ۳ سطح از زنجیره تامین رو به جلو مانند ارائه مواد اولیه، تولید محصولات جدید و توزیع محصولات و ۳ سطح از زنجیره تامین معکوس شامل جمعآوری محصولات استفاده شده، بازیافت و توزیع مجدد میباشد که در شکل زیر نشان داده شده است.
در اولین سطح از زنجیره، مواد خام مورد نیاز برای تولید در کارخانهها توسط تامینکنندگان با استفاده از مواد بازیافتی تامین میشود. در این حالت مواد بازیافتی توسط مراکز معکوس تامین نمیشوند بلکه کارخانهها مواد مورد نیاز خود را توسط تامینکنندگان خارجی فراهم میکنند. در این مرحله لازم است محصولات حداقل کیفیت با استانداردهای لازم برای طراحی محصول را داشته باشند و محصولات برای تعمیر به مراکز بازیافت فرستاده شوند. سطح دوم زنجیره تامین معکوس شامل تعمیر و بازیافت محصولات و ارسال آنها به توزیعکنندگان پس از کنترل کیفیت است. در مرحله آخر از این زنجیره معکوس، مواد بازیافت شده در قیمت پایینتر از محصولات جدید برای پاسخگویی به نیاز مشتری فرستاده میشوند. اگر محصولات کنترل شده دارای شرایط مناسب برای بازیافت نباشند، کنار گذاشته میشوند و سپس به کارخانهها فرستاده میشوند و در نهایت اگر قابلیت بازیافت شدن مواد اصلی در کارخانهها وجود نداشته باشد، این محصولات به مواد اولیه تجزیه میشوند و سپس این مواد به تامینکنندگان خارجی فروخته میشود. تابع هدف دوم به پاسخگویی اجتماعی و تعداد روزهای کاری از دست رفته به دلیل خطرات شغلی و حوادث میپردازد. تابع هدف سوم به ماکزیمم کردن پاسخگویی تقاضای مشتریان برای محصولات جدید و بازیافتی میپردازد.
عدم قطعیت در زنجیره تامین:
شناسایی و در نظر گرفتن پارامترهایی که دارای عدم قطعیت هستند بر شبکه زنجیره تامین بسیار تاثیر گذار و ضروری هستند (گاویندان ۲۰۱۵ ). راه حلهای مختلفی برای مواجهه با عدم قطعیت در زنجیره تامین در نظر گرفته شده است. هنگامی که اطلاعات مساله مبهم باشند تئوری مجموعههای فازی و برنامهریزی ریاضی فازی را برای مواجهه با عدم قطعیت میتوان در نظر گرفت. عدم قطعیت به طور گستردهای در مطالعات، مورد بررسی قرار گرفته است (چن و همکاران ۲۰۰۷). اساید و همکاران ۲۰۱۰ از برنامهریزی تصادفی برای مواجهه با پارامترهای عدم قطعیت در مساله خود استفاده کردند.
عدم قطعیت در مدل
۱-تقاضا:
مهمترین اصل در زنجیره تامین تمرکز بر پاسخگویی به تقاضای مشتریان است که بتوان به درستی به نیاز آنها پاسخ داده شود. اگرچه تقاضا مشتری به صورت دقیق قابل پیشبینی نیست ولی ارضای نیاز مشتری به صورت کامل بسیار باارزش است. در این مدل تقاضا مشتری C در دوره tبرای محصول iبا Dict نشان داده میشود. از آنجایی که ارضای کل نیاز مشتری c به صورت کامل و دقیق امکان پذیر نیست از منطق فازی برای افزایش پاسخگویی به نیاز مشتری استفاده شده است.
۲-اثرات اجتماعی
در این مقاله یکی از مهمترین مسائل اجتماعی، مربوط به حوادث ناشی از کار است. این عوامل ناشی از باز و بسته شدن هر یک از نهادها در سیستم است. در این مقاله از یک مدل فازی برای کم کردن کل روزهای کاری از دست رفته در کل سیستم استفاده شده است. LDIDE (تعداد روزهای کاری از دست رفته ایدهآل را نشان میدهد.).LDMAX (ماکزیمم تعداد روزهای کاری از دست رفته مجاز را نشان میدهد).
توابع هدف زنجیره تامین حلقه بسته:
طراحی یک شبکه زنجیره تامین حلقه بسته میتواند با چندین هدف انجام شود. مدل پیشنهاد شده در این مقاله شامل ۳ هدف زیر میباشد.
۱-افزایش سود در کل زنجیره
۲-کاهش روزهای کاری از دست رفته به دلیل حوادث شغلی
۳-افزایش پاسخگویی نیاز مشتری
مدل اصلی چند محصولی، چند هدفه و چند دورهای میباشد.
مفروضات مساله:
۱-حداقل یک نوع مرکز در زنجیره تامین حلقه بسته وجود دارد.
۲-نقاط جمعآوری و معکوس برای بیش از یک دوره ظرفیت ندارند.
۳-مراکز بازگشتی (معکوس) هیچ محدودیتی برای کنار گذاشتن محصولات جدا شده ندارند.
۴-محصولات بازیافت شده با قیمت کمتری نسبت به محصولات جدید به فروش میرسند.
۵-هزینه حمل و نقل برای محصولات جدید و قدیمی در تمام دورههای زمانی برابرند.
۶-انتشار گاز co2 از طریق فعالیتهای بازیافت، دفع مواد زائد، نوسازی و سایر فعالیتها در مقایسه با تولید co2 توسط فعالیتهای حمل و نقل نادیده گرفته میشود.
۷-تعداد روزهای کاری از دست رفته در مراکز جمعآوری و توزیع نادیده گرفته میشود.
۸-تامین مواد بازیافتی برای مراکز توزیع تنها از طریق مراکز بازیافت انجام میگیرد.
تابع هدف اول:
ماکزیمم کردن سود زنجیره
هر یک از عبارات فوق به ترتیب نشان دهنده هزینههای زیر میباشند.
عبارت۱- کل در آمد حاصل از فروش محصولات جدید و بازیافتی به مشتریان و همچنین مواد اولیه حاصل از تجزیه محصولات مورد استفاده به تامینکنندگان خارجی میباشد.
عبارت۲-اولین هزینه تاسیس مراکز را نشان میدهد.
عبارت ۳-هزینههای ثابت هر یک از مراکز تاسیس شده در هر دوره را نشان میدهد.
عبارت۴-هزینههای تمام فرآیندهای زنجیره که شامل هزینههای جداسازی، جمعآوری، تخریب، تجزیه، دفع زباله و در نهایت هزینه تولید هر محصول را نشان میدهد.
عبارت۵-هزینههای مربوط به خرید اجزا محصولات و خرید محصولات مورد استفاده برگشت پذیر را نشان میدهد.
عبارت۶-هزینههای انتقال محصولات را نشان میدهد.
عبارت۷-هزینههای مربوط به محصولات در مراکز توزیع را نشان میدهد.
عبارت۸-هزینههای جریمه تقاضای ارضا نشده را بیان میکند.
محدودیتها:
محدودیت(۱): مربوط به درآمد کل حاصل از فروش محصولات جدید و بازیافتی و همچنین فروش مواد خامی که از تجزیه محصولات استفاده شده (دست دوم) به تامینکننده بیرونی (خارجی) میباشد.
محدودیت(۲) تا (۸):مربوط به هزینههای زنجیره میباشد.
محدودیت(۲):هزینه ثابت راهاندازی مراکز را نشان میدهد.
محدودیت(۳):هزینه ثابت راهاندازی هر مرکز را در هر دوره نشان میدهد.
محدودیت(۴):هزینه تمام فرایندها از جمله هزینه جداسازی، بازیافت محصولات، انهدام و در نهایت هزینه تولید محصولات در هر کارخانه را نشان میدهد.
محدودیت(۵):هزینههای مربوط به خرید قطعات و محصولات بازگشتی را نشان میدهد.
محدودیت(۶):هزینههای مربوط به انتقال محصولات را نشان میدهد.
محدودیت(۷):هزینههای مربوط به محصولات در مراکز توزیع را نشان میدهد.
محدودیت(۸):هزینههای جریمه عدم پاسخگویی به نیاز مشتری را نشان میدهد.
تابع هدف دوم:
تابع هدف دوم با حداکثر کردن عضویت فازی به صورت زیر، تعداد روزهای کاری از دست رفته را به حداقل میرساند
تابع هدف سوم:
افزایش سطح پاسخگویی به نیاز مشتری
با توجه به توابع عضویت فازی تعریف شده در مقاله، با افزایش درجه عضویت در معادلات زیر میتوان سطح پاسخگویی به نیاز مشتری را حداکثر کرد.
محدودیتهای این تابع هدف به ۶ دسته تقسیم میشوند که شامل محدودیتهای احداث، ظرفیت، تعادل، زیست محیطی، پایداری، باینری و غیر منفی بودن میباشند.
محدودیت(۱) تا (۵):حداکثر دوره فعالیتها را در مراکز محدود میکنند.
محدودیت(۶) تا (۱۰):تضمین میکنند که حداقل یک مرکز در هر دوره احداث میشود.
محدودیت(۱۱) تا (۱۵):تضمین میکنند اگر یک مرکز فعالیت خود را شروع کند آن مرکز در دورههای بعدی باقی میماند.
محدودیت(۱۶) تا (۲۰):محدودیتهای هر یک از مراکز را توصیف میکند.
مجدودیت(۲۱) تا (۲۸):محدودیتهای تعادل را نشان میدهد.
محدودیت(۲۹) تا (۳۴):محدودیتهای فازی مربوط به ارضا نیاز مشتریان را نشان میدهد.
محدودیت(۳۵):مربوط به محدودیت انتشار گاز کربن دی اکسید است.
محدودیت(۳۶) تا (۳۸):محدودیت فازی مربوط به روزهای کاری از دست رفته را نشان میدهد.
محدودیت(۳۹) تا (۴۱):مربوط به محدودیتهای باینری هستند.
حل مساله:
برای حل مساله چندین روش دقیق و ابتکاری در نظر گرفته شده است. به دلیل پیچیدگی مساله و صرف زمان زیاد استفاده از راهحلهای دقیق امکان پذیر نیست.
قبل از توضیح الگوریتم پیشنهادی، در این قسمت روشهای تصمیمگیری چند هدفه استفاده خواهد شد و برای تبدیل این مساله چند هدفه به مساله تک هدفه، از روش اپسیلون محدودیت استفاده میشود. در این روش مهمترین هدف مساله به عنوان یک تابع هدف اصلی و دو تابع هدف دیگر به عنوان محدودیت این تابع هدف در نظر گرفته میشوند. در اینجا تابع هدف اصلی ماکزیمم کردن سود زنجیره است و دو تابع هدف دیگر به عنوان محدودیت این تابع هدف در نظر گرفته میشوند.
الگوریتم ژنتیک پیشنهادی:
الگوریتمهای ژنتیک یکی از الگوریتمهای جستجوی تصادفی است که ایده آن برگرفته از طبیعت میباشد. الگوریتمهای ژنتیک برای روشهای بهینهسازی در حل مسائل خطی، محدب بسیار موفق بودهاند ولی الگوریتمهای ژنتیک برای حل مسائل گسسته و غیر خطی بسیار کاراتر میباشند. در الگوریتمهای ژنتیک ابتدا به طور تصادفی چندین جواب برای مساله تولید میشود. این مجموعه جواب را جمعیت اولیه مینامند. هر جواب را یک کروموزوم مینامند. سپس با استفاده از عملگرهای الگوریتم ژنتیک پس از انتخاب کروموزومهای بهتر، کروموزومها را باهم ترکیب کرده و جهشی در آنها ایجاد میکنند. در نهایت نیز جمعیت فعلی را با جمعیت جدیدی که از ترکیب و جهش در کروموزومها حاصل میشود ترکیب میکنند. یکی ازمهمترین مراحل درطراحی یک الگوریتم فراابتکاری تنظیم پارامترهایی است که در الگوریتم تاثیر گذار است. الگوریتم ژنتیک شامل پارامترهای تولید مثل(pc)، جهش(pm)،اندازه جمعیت (npop) میباشد. در این مقاله ابتدا نمونههایی با اندازه کوچک با۲۰۰ تکرار مورد مطالعه قرار میگیرد و پس از ارزیابی آنها و مقایسه نتایج با نرم افزار LINGO از نمونههای بزرگتر با ۴۰۰ تکرار استفاده شد. (مرحله اول الگوریتم ژنتیک: ایجاد جمعیت تصادفی و ارزیابی آنها). پارامترهای الگوریتم را میتوان طبق جدول ۱تنظیم کرد.
ایجاد کروموزومهای اولیه:
ایجاد کروموزوم برای هریک از اعضای زنجیره:
ساختار این کروموزوم به صورت یک ماتریس است و بیان میکند که آیا هر یک از نهادها میتوانند احداث شوند یا خیر. ردیف این ماتریس نشان دهنده تعداد نهادها و ستون این ماتریس نشان دهنده دورههای زمانی است. برای ایجاد کروموزوم اولیه، این ماتریس به صورت تصادفی با ۰ و ۱ پر شده است.
کروموزوم جریان محصولات:
۸ کروموزوم با ساختار ۴ بعدی به منظور کد کردن جریان محصولات بین مراکز مختلف تشکیل شدهاند. به عنوان مثال (۸و۲و۵و۳) نشان دهنده مقدار محصول ۳ که از مرکز توزیع ۵ به مشتری ۲ در دوره ۸ میرسد، میباشد.
ارزیابی کروموزوم مناسب:
برای ارزیابی کروموزوم مناسب باید اعدادتصادفی به مقادیر قابل استفاده تبدیل شوند.
انتخاب استراتژی مناسب:
در الگوریتم ژنتیک جهش و تولید مثل بدین معنا است که چگونه والدها برای انتخاب نسل بعدی استفاده شوند و هدف اصلی ایجاد نسلی بهتر از نسل قبل است. در این الگوریتم پیشنهادی از (roulette wheel) برای انتخاب والد برای تولید مثل و از جهش برای انتخاب اعداد تصادفی استفاده شده است. تولید مثل با ترکیب کردن ژنهای پدر و مادر انجام میشود و هر یک از فرزندان ویژگیهای هر یک از پدر و مادر خود را دارند. پس از انتخاب ژنها بر طبق نرخ مشخص شده که در اینجا ۲٪ است، اگر ارزش اسمی ژن ۱ باشد به صفر تبدیل میشود و اگر ارزش اسمی ۰ باشد به ۱ تبدیل میشود. شرط توقف الگوریتم، رسیدن به یک تکرار مشخص است.
نتیجه:
برای ارزیابی کارایی الگوریتم پیشنهادی ابتدا ابعاد کوچک در نظر گرفته شدهاند و سپس به مقایسه نتایج این الگوریتم و نرم افزار LINGO پرداخته شده است و سپس به بررسی نمونههای بزرگتر با استفاده از این الگوریتم پرداخته شده است. جدول موجود در مقاله نتایج حاصل از اجرای الگوریتم برای نمونهها با ابعاد مختلف را نشان میدهد. نتایج حاصل از الگوریتم و نرم افزار در شکل ۲با هم مقایسه شدهاند.
نتایج نشان میدهد که جوابهای بدست آمده از الگوریتم پیشنهادی به جوابهای دقیق مساله نزدیکتر است. همانطور که در شکل فوق مشخص است با ارزیابی نمونهها در نرم افزار LINGO زمان حل مساله به شدت افزایش یافته است، در صورتیکه برای بدست آوردن جواب بهینه با استفاده از الگوریتم پیشنهادی به زمان حل کمتری احتیاج است.
طبق بررسیهای صورت گرفته الگوریتم ژنتیک در نظر گرفته شده برای حل مسائل با ابعاد بزرگ بسیار کارا و موثر است.
نتیجه گیری:
در این مقاله زنجیره تامین حلقه بسته با محصولات متعدد، چند دورهای، چند سطحی مورد مطالعه قرار گرفته است. مدلسازی مساله با تاکید بر افزایش سودآوری، افزایش سطح پاسخگویی به نیاز مشتری و در نظر گرفتن اثرات زیست محیطی و اجتماعی انجام شده است و از الگوریتم ابتکاری ژنتیک برای حل مساله استفاده شد. برای ارزیابی این روش مدل پیشنهادی در LINGO 8کد نویسی شد. نتایج استفاده از این الگوریتم با نتایج حل مدل توسط نرم تفزار LINGO مقایسه شد. الگوریتم پیشنهادی قادر به حل مساله در زمان کوتاه و با یک تقریب مناسب میباشد. سپس ۶ سناریو با ابعاد بزرگ در نظر گرفته شد و نتایج آن در مقاله بیان شد.
تحقیقات آتی:
در نظر گرفتن سایر مسائل زیست محیطی و پایدار مانند کمبود آب و گرمایش جهانی به عنوان تحقیقات آتی پیشنهاد میشود. همچنین استفاده از الگوریتم ژنتیک چند هدفه و مقایسه آن با سایر الگوریتمهای ابتکاری میتواند به عنوان تحقیقات آتی در نظر گرفته شود.