ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 |
در قسمت اول به معرفی محصول خون و ویژگی های خاص آن از قبیل تقاضای مورد نیاز این محصول پرداخته شد. در این قسمت به تعریف و مفاهیم موجود در این حوزه و انواع محصولات خونی و کاربردهای آن پرداخته می شود.
خون بین 7 تا 8 درصد وزن بدن را تشکیل داده و حجم آن در یک فرد بالغ بطور متوسط 5 لیتر میباشد. خون به واسطه گردش در داخل رگهای خونی عامل اصلی توزیع مواد غذایی، اکسیژن و حرارت در بدن و انتقال دی اکسید کربن و مواد زاید حاصل از فعالیت سلولها از بافتها به ارگانهای دفعی است. خون همچنین هورمونهای مترشحه از غدد داخلی را به ارگانهای مورد نظر حمل میکند.
انواع محصولات خون
انواع محصولات خون عبارتند از خون کامل، گلوبولهای قرمز و سفید، پلاکت، پلاسما که هرکدام برای درمان بیماریها و صدمات مختلف مفید است. به غیر از پلاسما، دیگر محصولات خونی فاسد شدنی هستند. هرکدام از مشتقات خون کاربردهای متفاوتی داشته از جمله اینکه از گلوبولهای قرمز در درمان کم خونی، از پلاکتها برای بیماران مبتلا به سرطان و از پلاسما برای درمان بیماران با سوختگی استفاده میشود. جمعآوری خون نیاز به یک تلاش مستمر داشته و فاکتورهایی نظیر راحتی، ریسک و در دسترسپذیری میتواند برای اهداکنندگان تاثیرگذار باشد. با این وجود برای پاسخگویی به تقاضا میبایست به اندازه نیاز خون جمعآوری گردد.
اجزا خون عبارتند از:
بخش مایع یا پلاسما : یک مایع زرد کهربایی است که حاوی آب، املاح، مواد غذایی، هورمونها، مواد انعقادی و سایر مواد محلول میباشد که حدود 55 % حجم خون را تشکیل میدهد.
بخش سلولی : سلولهای خون حدود 45 % حجم خون را تشکیل میدهند و خود شامل سه دسته سلول میباشد:
گلبولهای قرمز: سلولهایی هستند که کار اصلی آن ها انتقال اکسیژن از ششها به سلولهای بدن برای استفاده سلولها و برداشت دی اکسید کربن از سلولها و حمل آنها به ششها برای دفع به محیط خارج از بدن می باشد.
گلبولهای سفید: گلبولهای سفید در برابر حمله موجودات ذرهبینی به بافتها و یا به جریان خون، از بدن دفاع میکنند.
پلاکتها: پلاکتها اجزای سلولی کوچکی هستند که در عمل انعقاد خون شرکت میکنند.
برخی از اجزای خون مانند پلاکتهای خون را نیز میتوان به طور مستقیم از اهدا کننده بدون گرفتن خون کامل دریافت کرد. در این حالت اهداکننده به یک دستگاه آفرزیس که خون اهداکننده را به گردش در میآورد وصل میشود. این دستگاه میتواند اجزای مورد نیاز را از خون جدا کند در حالی که اجزای باقیمانده به اهداکننده برگشت داده میشود. استخراج پلاکت با این فرآیند پرهزینهتر از استخراج آن از خون کامل است. از دیگر ویژگیهای خون و فرآوردههای حاصل از آن دوره عمر آنها میباشد. دوره عمر عبارت است از مدت زمانیکه که یک محصول قابل استفاده میباشد. به همین خاطر فرآوردههای خون در دسته محصولات فاسدشدنی قرار میگیرند. بر این اساس پلاکت کمترین طول عمر را در بین فرآوردههای خون دارا می باشد. مهمترین دلیلی که دوره عمر پلاکت 7 روز در نظر گرفته میشود این است که سلولهای پلاکتی در بدن انسان بیش از 7 روز زنده نمیمانند. از طرف دیگر بیشترین طول عمر مربوط به فرآوردههای پلاسمایی میباشد که در مدت 12 ماه پس از تولید نیز قابل استفاده هستند.
خون تازه ممکن است برای بیماران خاصی نظیر نوزادان درخواست شود. هرچند ارائه دلیل موجه برای استفاده از خون تازه مشکل است، اما علت استفاده از آن را می توان دارا بودن بالاترین ظرفیت حمل اکسیژن دانست. گاهی اوقات خون تازه برای نوزادان به کار میرود، زیرا نوزادان درصد بالای هموگولوبین جنینی هستند و این نوع هموگلوبین به خوبی هموگلوبین بالغین اکسیژن را در بافتها آزاد نمیکند. علاوه بر این چون خون تزریقی بخش بزرگی از خون نوزاد را تشکیل میدهد خون تازه کمتر از 7 روز حائز اهمیت بالینی است. بر همین اساس تعویض خون روش دیگری است که برای استفاده از خون کمتر از 7 روز مناسب است. امروزه تعریف خون تازه ممکن است متفاوت باشد. در بانکهای خون جدید و امروزی آزمایشات گستردهای بر روی فرآوردههای خونی قبل از انتقال آنها به منظور حصول اطمینان از ایمنی کامل آنها انجام میشود. به همین دلیل انتقال خون مناسب و ایمن کمتر از 72 ساعت بعد از خونگیری مشکل است. از خونی که 3 تا 7 روز از زمان جمع آوری آن بیشتر نگذشته برای بیماران خاصی که نیاز به خون تازه دارند میتوان استفاده نمود.
در گزارش بعدی به انواع گروه های خونی و نحوه انتقال مابین آنها پرداخته خواهد شد.
با سلام
تشکر آقای مهندس سامانی، گزارش بسیار مفید بود.
موفق باشید.