وبلاگ هم‌‌افزایی دانشجویان  دکتر حسینی مطلق- motlagh@iust.ac.ir

وبلاگ هم‌‌افزایی دانشجویان دکتر حسینی مطلق- motlagh@iust.ac.ir

دانشکده مهندسی صنایع- دانشگاه علم و صنعت ایران
وبلاگ هم‌‌افزایی دانشجویان  دکتر حسینی مطلق- motlagh@iust.ac.ir

وبلاگ هم‌‌افزایی دانشجویان دکتر حسینی مطلق- motlagh@iust.ac.ir

دانشکده مهندسی صنایع- دانشگاه علم و صنعت ایران

اثرات تمرکز موجودی بر روی پایداری زنجیره تامین خون (مقاله اول)


چکیده:

در این مقاله به اهمیت تمرکز موجودی در دومین سطح زنجیره تأمین دوسطحی با کالاهای فاسدشدنی پرداخته شده‌است و همچنین عناصر سطح دوم از سیاست موجودی ((S-1,S استفاده می‌کنند. در این شبکه زنجیره تامین خون، اولین سطح شامل یک بانک خون است که از  اهدا کنندگان تصادفی خون دریافت می‌کند و سطح دوم شامل بیمارستان‌هایی است که تزریق خون انجام می‌دهند. در ساختار پیشنهادی مقاله، بعضی از بیمارستان‌ها که در مجاورت یکدیگر قرار دارند موجودی متمرکز را برای ارائه تقاضاهای خود و تقاضاهای بیمارستان‌های مجاور، نگهداری می‌کنند. نتایج نشان می‌دهد که تمرکز موجودی بیمارستان‌ها یک فاکتور مهم در زنجیره تامین خون است و می‌تواند پایداری و انعطاف‌پذیری در زنجیره تامین خون را افزایش دهد. با استفاده از مطالعه عددی، مشاهده شد که با کاهش تعداد بیمارستان‌های نگهدارنده موجودی از 7 به 3، میزان خون منسوخ شده و کمبود در زنجیره تامین به ترتیب  21% و 40٪ کاهش می‌یابد.

 

کلیدواژه‌ها:

 زنجیره تامین خون، موجودی دو سطحی، سیاست (S-1,S)، متمرکز، دوباره پرکردن تصادفی (اهدای تصادفی)

 

ادامه مطلب ...

هماهنگی زنجیره تامین با استفاده از قراداد رزرو ظرفیت و قرارداد انعطاف مقداری_مقاله دهم

چکیده:

زنجیره تامین این مقاله شامل دو عضو تولیدکننده و خرده‌فروش می‌باشد. تقاضا و قیمت محصول غیرقطعی، هزینه ظرفیت زیاد و زمان تحویل ظرفیت نیز طولانی است. درصورت عدم تسهیم ریسک توسط خرده‌فروش، تولیدکننده انگیزه‌ای برای افزایش ظرفیت خود ندارد که باعث کاهش عملکرد زنجیره تامین می‌شود. این مقاله دو قرارداد رزرو ظرفیت و انعطاف مقداری را به‌عنوان مکانیزم تسهیم ریسک برای ترغیب تولیدکننده جهت گسترش ظرفیت و بهبود عملکرد زنجیره تامین پیشنهاد می‌کند. در صورت عدم هماهنگی زنجیره تامین قرارداد رزرو ظرفیت و انعطاف مقداری سود بیشتری نسبت به سایر قراردادها  ایجاد می‌کنند. با تعیین دقیق پامترها، این دو قرارداد می‌توانند باعث ایجاد هماهنگی زنجیره تامین ‌شوند، به‌گونه‌ای که سود کل زنجیره تأمین در ساختار غیرمتمرکز برابر با سود کل در ساختار متمرکز شود. نتایج حاصل از مقایسه دو قرارداد از نظر ایجاد سود و ظرفیت نشان می‌دهد که خرده‌فروش قرارداد انعطاف مقداری برای ایجاد هماهنگی ترجیح می‌دهد. نتایج زمانی استوار است که تقاضا و قیمت خرده‌فروشی در ارتباط باشند.

کلید واژه‌ها: مدیریت زنجیره تامین، قرارداد رزرو ظرفیت، قراداد انعطاف مقداری و قرادادهای خطی 

ادامه مطلب ...

مکانیزم هماهنگی، تسهیم ریسک و ریسک‌گریزی در یک زنجیره تامین پارچه پنج سطحی با عدم‌قطعیت در تقاضا و عرضه_مقاله نهم

چکیده:

زنجیره تامین پارچه بهدلیل نوسانات زیاد در تولید پوشاک و پنبه ناشی از مسئله هماهنگی و عملکرد غیرقطعی، توجه جهانی را به خود جلب کرده است. این مقاله یک مدل تحلیلی برای زنجیره تامین پارچه با ساختار پنج سطحی شامل خردهفروش پوشاک، تولیدکننده پوشاک، شرکت نساجی، شرکت الیاف و شرکت پنبه با عدمقطعیت در تقاضا و عرضه را با استفاده از یک قرارداد قیمت عمدهفروشی ارائه میدهد. قرارداد قیمت عمدهفروشی بهتنهایی نمیتواند زنجیره تامین را هماهنگ کند. بنابراین، قرارداد بازخرید و قرارداد رزرو برای هماهنگی زنجیرهتامین پیشنهاد میشود، که بهترتیب در سناریوهای خرده‌فروش-رهبر و تولیدکننده-رهبر مورد بررسی قرار میدهد. علاوه بر این، برای بهبود سودآوری شرکت پنبه از مکانیزم تسهیم ریسک بین شرکت الیاف و شرکت پنبه استفاده میشود. نگرش ریسکگریز خردهفروش پوشاک و شرکت پنبه منجر به مشکل موجودی اضافی پنبه میشود. ابتدا، قیمتگذاری مشترک و تصمیمگیری در مورد میزان سفارش پوشاک بررسی میشود، سپس با توجه به عدمقطعیت تولید برای تمام اعضای سطح متوسط، قرارداد جریمه-پاداش برای هماهنگی معاملات دوطرفه پیشنهاد میشود.

کلید واژهها: مدیریت زنجیره تامین، زنجیره تامین پوشاک، هماهنگی زنجیره تامین، عملکرد غیرقطعی و تسهیم ریسک 

ادامه مطلب ...

تصمیمات بهینه موجودی برای خرده‌فروش ریسک‌گریز زمان ارائه خرید قسطی_مقاله هشتم

چکیده:

خرید قسطی امکان خرید محصول گران قیمت را برای مصرف‌کنندگان که با کمبود بودجه مواجه‌ هستند، فراهم می‌آورد. این مقاله تصمیمات سفارش‌دهی خرده‌فروش ریسک‌گریز را زمان ارائه‌ خرید قسطی بررسی می‌کند. با استفاده از توابع ضرر خالص و ضرر کل، مقدار سفارش بهینه خرده‌فروش ریسک‌گریز در شرایط ارزش در معرض ریسک (CVaR) تعیین می‌شود. در ادامه، تاثیر پارامترهای‌ مدل (مانند میزان بودجه و ارزیابی مصرف‌کننده)، ریسک‌گریزی خرده‌فروش، نرخ پیش ‌فرض بازار، هزینه ثبت‌نام اولیه در خرید قسطی، هزینه انصراف از خرید و غیره بر روی مقدار سفارش بهینه تجزیه و تحلیل می‌شوند. مقدار سفارش بهینه به توابع ضرر و تقاضا مختلفی بستگی دارد. با افزایش نرخ پیش فرض بازار خرده‌فروش با ریسک بیشتری مواجه می‌شود، بنابراین خرده‌فروش برنامه خرید قسطی ارائه نمی‌دهد.

کلید واژه‌ها: موجودی، خرده‌فروش ریسک‌گریز، خرید قسطی، شرط ارزش در معرض ریسک (CVaR) و مقدار سفارش 

ادامه مطلب ...

روشی پیشرفته برای مدیریت زنجیره تامین خون تحت اختلال و عدم قطعیت(مقاله دوم)

چکیده:

مدیریت زنجیره تامین خون، درگیر با تعدادی از چالش های مستقیم مانند بی نظمی در عرضه و تقاضای خون، تعدد فرآورده های خونی، طول عمر کوتاه و فساد پذیری آن ها میباشد. علاوه بر این، مواجهه با خطرات ناشی از بلایای طبیعی یا حوادث وابسته به انسان مانند اعتصاب کارگری، مشکلات اقتصادی و... نیز باعث ایجاد عدم قطعیت در داده برای طراحی و مدیریت شبکه زنجیره تامین خون شده است. در این مقاله به یک چشم انداز پیشرفته شامل یک سیاست پیشگیرانه دو مرحله ای که ریسک ایجاد اختلال را با روش ترکیبی با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی و منطق خاکستری برای تعیین تسهیلات اضافه خون برای تولید و کاهش وقفه می پردازد. علاوه بر این، یک فرمول  p_استوار  برای کنترل قابلیت اطمینان شبکه تحت سناریوهای اختلال با حداقل هزینه ارائه شده است. همچنین برای محافظت از شبکه در برابر عدم قطعیت، از روشی تلفیقی مبتنی بر یک رویکرد توسعه یافته فازی استفاده شده است. اعتبار و کاربردی بودن مدل و راه حل پیشنهادی به همراه قابلیت اطمینان شبکه توسط یک مطالعه موردی واقعی در ایران بررسی شده است.

 

کلمات کلیدی: زنجیره تامین خون، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، منطق خاکستری، ریسک اختلال، برنامه ریزی استوار فازی

  ادامه مطلب ...

تسهیم هزینه مسئولیت، انتخاب کیفیت محصول و هماهنگی در زنجیره تامین دوسطحی-مقاله هفتم

چکیده:

این مقاله یک زنجیره تامین دوسطحی شامل تولیدکننده (M) و خرده‌فروش (R) را درنظر می‌گیرد، که هزینه مسئولیت هر واحد محصول با کیفیت پایین (هزینه مسئولیتULQ ) را به اشتراک می‌گذارند. در بازی استلکبرگ این مقاله، دو ساختار با تفاوت در رهبری کانال (تولیدکننده-رهبر (MS) و خرده‌فروش-رهبر (RS)) مدل‌سازی می‌شوند. ابتدا حالات تحلیلی برای ایجاد تعادل کامل (کیفیت مناسب) در بازی‌ها را به‌دست می‌آورد. سپس، تاثیرات تسهیم هزینه مسئولیت ULQ بر کیفیت محصول، تصمیمات قیمت‌گذاری و سود اعضای زنجیره تامین و سود کل زنجیره  بررسی می‌شود. با تجزیه و تحلیل مدل نتایجی حاصل می‌شود: (1) در ساختار  MS رهبر (M) با افزایش قیمت عمده‌فروشی، هزینه مسئولیت ULQ را بدون نیاز به بهبود کیفیت کاملا به R منتقل می‌کند، در حالی که در ساختار RS رهبر (R) با کاهش حاشیه خرده‌فروشی خود انگیزه لازم را در M برای بهبود کیفیت ایجاد می‌کند. (2) تسهیم هزینه مسئولیت ULQ هیچ تاثیری در راندمان زنجیره تامین در ساختار MS ندارد، اما باعث افزایش راندمان زنجیره تأمین در ساختار RS می شود. (3) با وجود پاسخ‌های مختلف در ساختار MS و RS، برای ایجاد هماهنگی در زنجیره تامین می‌توان از ترکیب قراردادهای تخفیف کمی با تسهیم هزینه بهبود کیفیت استفاده کرد.

کلید واژه‌ها: مدیریت زنجیره تامین، مسئولیت در قبال کالا، کیفیت و هماهنگی. 

ادامه مطلب ...

قرارداد زنجیره تأمین محصولات سبز با در نظر گرفتن مسئولیت‌های زیست محیطی _ مقاله دهم

چکیده:

پایداری زیست میحیطی معیاری مهم برای سنجش موفقیت مدیریت زنجیره تامین می‌باشد. در این مقاله یک زنجیره تامین دو سطحی شامل یک تولیدکننده محصول سبز و یک خرده‌فروش با مسئولیت‌های زیست محیطی که در آن مشتریان آگاهی زیست محیطی دارند، در نظر گرفته شده است. این مساله در قالب سه مدل به منظور افزایش همکاری مدلسازی شده است: (1) فقط قیمت، (2) تقسیم هزینه‌ی بازاریابی سبز و (3) قرارداد تعرفه دو بخشی. نتایج نشان می‌دهد که همکاری میان اعضا می‌تواند به زنجیره تامین برای رسیدن به بهبودهای زیست محیطی کمک کند. قراردادهای همکاری در عمل ارزشمند هستند، زیرا مشتریان در حال حاضر توجه بیشتری به پایداری زیست محیطی می‌کنند و بیشتر از نظر محیطی هوشیار شده‌اند. یک نتیجه‌گیری متناقض اما جالب این است که همکاری ممکن است همیشه برای تمام اعضا سود نداشته باشد؛ تولید زمانی سودآور می‌شود که خرده‌فروش هزینه بازاریابی سبز را با تولیدکننده به اشتراک بگذارد، در حالی که خرده‌فروش تحت قرارداد به اشتراک‌گذاری هزینه، کم‌تر از قرارداد مبتنی بر قیمت سود می‌کند. نتایج عملکرد رفاه اجتماعی نیز نشان می‌دهد که رفاه اجتماعی زنجیره تامین با افزایش سطح همکاری افزایش می‌یابد.

کلمات کلیدی: مدیریت زنجیره تامین پایدار، هماهنگی کانال، مسولیت زیست‌محیطی، طراحی محصول سبز، بازاریابی سبز.

 

ادامه مطلب ...

هماهنگی کانال‌های سنتی و آنلاین محصولات با طول عمر کوتاه-مقاله ششم

چکیده:

در این مقاله خرده‌فروش محصولاتی با طول عمر کوتاه را در دو کانال سنتی و آنلاین به فروش می‌رساند. موجودی این محصولات محدود است. فصل فروش به دو دوره آزمایشی و دوره تخفیف تقسیم می‌شود. این تحقیق به بررسی چگونگی هماهنگی دو کانال با استراتژی قیمت‌گذاری و ترکیب کانال‌ها، می‌پردازد. برای رفع تضاد دو کانال، یک استراتژی جدید با دوره‌ها و مکانیزم قیمت‌گذاری متفاوت برای هر کانال، معرفی می‌شود. همچنین اثرات نرخ بازده، تفاوت خدمات و ریسک خرده‌فروش بررسی می‌شود. از مثال‌های عددی برای مقایسه‌ی راه‌حل‌ها، با سایر روش‌های انتخاب کانال و استراتژی قیمت‌گذاری استفاده می‌شود، همچنین مدل تحت شرایط مختلفی بررسی می‌شود. سود کانال آنلاین به پتانسیل تقاضا، سطح موجودی محصول و زمان معرفی کانال آنلاین بستگی دارد. خرده‌فروش می‌تواند با تنظیم اختلاف قیمت بین دو کانال، تعارض کانال را کاهش دهد. در نظر گرفتن ریسک بر استراتژی قیمت‌گذاری و درآمد فروش تاثیر می‌گذارد. در این مقاله، پیامدهای مدیریتی نیز مطرح می‌شود.

کلید واژه‌ها: تجزیه و تحلیل تصمیم‌گیری، قیمت‌گذاری، دو کاناله، تعارض کانال و در نظر گرفتن ریسک.  

ادامه مطلب ...

رقابت و ائتلاف تولید کنندگان در زنجیره تامین سبز دو سطحی با موازنه تولید بین کیفیت سبز و غیر سبز – مقاله نهم

چکیده:

در این مقاله یک زنجیره تامین سبز دو سطحی شامل یک خرده‌فروش و تعداد زیادی تولیدکننده در نظر گرفته شده است. محصولات دارای دو درجه کیفت سبز و غیر سبز است که تولیدکننده راجع به آن تصمیم‌گیری می‌کند و خرده‌فروش فقط در مورد قیمت محصولات تصمیم می‌گیرد و همچنین تقاضا برای محصولات از دو نوع مشتریان "سنتی" و "آگاه" است. برای به حداکثر رساندن سود زنجیره تامین  دو سناریو مدل متمرکز و یک بازی استکلبرگ بین تولیدکنندگان و خرده‌فروش بررسی می‌شود و در آخر رقابت نش بین تولیدکنندگان تحیل می‌شود و نتایج نشان می‌دهد، زمانی که تعداد تولیدکنندگان کم است کیفیت سبز در ساختار متمرکز بیشتر است اما زمانی که تعداد تولیدکنندگان بیشتر می‌شود مدل رقابت بین تولیدکنندگان کیفیت سبز بالاتری دارد. ائتلاف بین تولیدکنندگان در هر صورت باعث کاهش کیفیت سبز و غیر سبز می‌شود و تنها با افزایش مشتریان آگاه کیفت سبز بالاتر می‌رود و کیفیت غیر سبز حذف می‌شود.

کلمات کلیدی: کیفیت سبز، کیفیت غیر سبز، زنجیره تامین سبز، رقابت، ائتلاف.

  

ادامه مطلب ...

مدیریت موجودی استراتژیک و سرمایه‌گذاری در بهبود فرآیند_مقاله پنجم

چکیده:

در تعامل بین تامین‌کننده و خرده‌فروش، خرده‌فروش ممکن است موجودی استراتژیک را به عنوان مکانیسم چانه‌زنی برای کاهش قیمت عمده‌فروشی تامین‌کننده، انجام دهد. درصورتی که هزینه‌ی نگهداری برای خرده‌فروش به اندازه کافی پایین باشد (با توجه به اثر قرارداد گسترش فضا)، موجودی استراتژیک همیشه به نفع تامین کننده و خرده‌فروش خواهد بود. حال این سوال مطرح می‌شود که آیا با وجود تلاش‌هایی برای بهبود فرآیند، موجودی استراتژیک همچنان برای اعضای زنجیره سودمند است؟ تلاش برای بهبود فرآیند در نهایت هزینه تولید را کاهش می‌دهد، که ممکن است قیمت عمده‌فروشی و قیمت مصرف‌کننده را نیز کاهش دهد. درصورتی که هزینه‌ی نگهداری بالا باشد، موجودی استراتژیک ممکن است انگیزه لازم را در تامین‌کننده برای سرمایه‌گذاری در بهبود فرآیند ایجاد کند (از آنجا که تامین‌کننده را ترغیب می‌کند که هزینه‌های آینده را کاهش دهد تا نیاز به موجودی استراتژیک از بین رود)، اما اگر هزینه‌ی نگهداری پایین باشد ممکن است انگیزه سرمایه‌گذاری در بهبود فرآیند را سرکوب کند (از آنجا که موجودی استراتژیک ارزان است نمی‌توان آن را از بین برد). در نتیجه برخلاف ادبیات موجود، درصورت بهبود فرآیند، ممکن است موجودی استراتژیک به ضرر اعضای زنجیره تامین باشد. با سرمایه‌گذاری تامین‌کننده در بهبود فرآیند سهم موجودی استراتژیک خرده‌فروش کاهش می‌یابد و مزایای قرارداد گسترش فضا معکوس می‌شود. در این مقاله مدل‌های مختلفی مورد بررسی قرار می‌گیرد، در حالاتی که تامین‌کننده تصمیم سرمایه‌گذاری خود را به تاخیر بیاندازد، هزینه‌ی نگهداری تابعی از قیمت عمده‌فروشی تعیین شده توسط تامین‌کننده باشد، استراتژی رفتار مشتری و افق برنامه‌ریزی با توجه به تحقیق و توسعه که ممکن است از چندین دوره تشکیل شود.

کلید واژه‌ها: مدیریت زنجیره تامین، بهبود فرآیند و موجودی استراتژیک 

ادامه مطلب ...