ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 |
در قسمت های قبل به معرفی خون و محصولات خونی و همچنین انتقال مابین گروه های خونی و ارتباط این حوزه با مدیریت زنجیره تامین پرداختیم. در این قسمت به انواع مسائل این حوزه در سطح محصولات خونی می پردازیم.
نوع محصول خونی
این بخش شامل محصولات خون کامل، گلبول های قرمز، پلاکت ها و پلاسمای خون میشود. تمام این اجزا غیر از پلاسما فسادپذیرند. خون یخ زده معمولا گلبول های قرمز یخ زده است. برخی از مقالات اشاره دقیق به مورد بررسی نشده است و در دستهی مشخصی جای نمیگیرد. البته اکثر مقالات در ادبیات در مورد نوع محصولات خونی مورد بررسی واضح اند.
اجزایی که از آن صحبت کردیم عموما از خون کامل به دست میآیند و در موارد متفاوتی برای بیماران به کار گرفته میشود. گلبولهای قرمز برای جراحی و در مواردی که خون زیادی از بیماران رفته است استفاده میشود. آنها همچنین برای بیماران دارای کمخونی و نوزادان زودرس نیز استفاده میشوند. پلاکتها برای استفاده در مواقع از دست رفتن خون و همچنین برای بیماران سرطانی کاربرد زیادی دارد. پلاسمای خون برای کمبود خون در جراحی استفاده میشود. پلاسما در درمان بیماریهای کبد و جراحتهای سوختگی استفاده میشود.
تفاوت میان میان خون کامل و گلبول قرمز اندک بوده و این دو واژه گاهاً با یکدیگر اشتباه میشوند. گلبول قرمز پرتقاضاترین جز خون میباشد. مقالاتی که در حوزه اهدا خون انتشار یافتهاند منظورشان خون کامل بوده زیرا خون از اهداکنندگان گرفته شده و سپس به اجزا دیگر تجزیه میشود. بنابراین وقتی نویسندگان تفاوت بین گروههای خونی را مطرح نمیکنند، فرض بر این است که منظور آنها گلبولهای قرمز بوده است. از آنجایی که گروههای خونی با آنتی ژنهایی که روی گلبولهای قرمز هستند تعیین میشوند، این فرض در نظر گرفته شده است.
پلاکتها نیز از لحاظ گروه خونی متفاوتاند اما از آنجایی که آنها به دلیل عمر کمتر پیچیدهتر از گلبولهای قرمز هستند، مطمئناً محققان در تحقیق خود به این نکته اشاره میکنند که مورد تحقیقاتیشان شامل پلاکت بوده است. از لحاظ تاریخی خون کامل و گلبولهای قرمز بیشترین سهم را در تقاضا دارند. البته برخی از مقالات این حوزه جدید نیستد و نمیتوان قرار گرفتن آنها در این دسته را دلیل بر اهمیت این محصولات در حال حاضر دانست.
تعداد مقالات زیادی به بررسی محصول پلاسما تاکنون نپرداختهاند. یکی از دلایل آن می تواند پیچیدگیهای مربوط به آن باشد که نسبت به سایر محصولات خون بسیار کمتر است. در واقع پلاسما جز فسادناپذیر خون محسوب میشود. فریز کردن پلاسما راه مناسبی برای ذخیرهسازی آن است اما از آنجایی که برای آب شدن یخ پلاسما و استفاده از آن 20 دقیقه زمان لازم است و در شرایط اورژانسی این زمان زیاد است، معمولا انباشتهای برای 5 روز استفاده از این محصول بصورت یخ نزده نگهداری میکنند. به طور معمول پلاسما معمولاً پس از گرفته شدن از خون کامل بصورت یخ زده نگهداری میشود، میتوان گفت مقالاتی که با پلاسما سر و کار دارند به طور خودکار با خون یخ زده نیز سر و کار دارند.
زمانی که در مورد خون منجمد بحث میشود بیشتر گلبولهای قرمز خون منجمد مورد نظر است. گلبولهای قرمز خون را میتوان با منجمد کردن برای چندین سال ذخیره کرد. پس از ذوب، بسته به سیستم مورد استفاده، طول عمر مجددًا بین یک تا دو هفته کوتاه میشود. به منظور حفاظت از گلبولهای قرمز خون از عوارض جانبی انجماد (تشکیل یخ بلوری که غشای سلولی را نابود میکند)، گلیسرول به این مایع بیولوژیکی اضافه شده است. اما اضافه کردن گلیسرول به این سیال بیولوژیکی نیز بدان معنی است که سلولها پس از ذوب باید شسته شوند. این فرآیند وقت گیر بوده و یک واحد از RBC گلیسرولایز شده هزینهای معادل سه تا چهار برابر یک واحد RBC دارد. به این جهت کارایی نگهداری از گلبولهای قرمز خون منجمد در بسیاری از موارد نسبتا پایین به نظر میرسد.
در مقایسه با گلبولهای قرمز و خون کامل مقالات کمتری درباره پلاکت بحث کردهاند. همانطور که قبلتر اشاره شد، مشکل این محصول این است که آنها در مقایسه با دیگر محصولات خونی، طول عمر کمتری دارند. این موضوع پیچیدگی بیشتری را نیز دارد و با توجه به مقالات مربوط تحقیقات بیشتری باید در این زمینه انجام شود.
در قسمت بعد به انواع روش حل های ارائه شده برای حل مسائل این حوزه پرداخته خواهد شد.